14 října 2014

MASALA CHAI

Masala je indický kořeněný čaj s mlékem. Možná ho znáte z čajoven...
Ale uvařit si ho můžete i doma. Zvlášť teď na podzim se dobře hodí, protože je po koření trošku pálivý a pořádně vás zahřeje :) 
Takže žádný "čaj s mlíkem" jako ze školní jídelny. Brrr!!!
Tohle je lahoda :)

13 října 2014

CONSOMMÉ Z HOVĚZÍ OHÁŇKY


Consommé je extra silný, dvojitý vývar. Silný jako noha od kulečníku.
Použila jsem recept od Zdeňka Pohlreicha z jeho pořadu Vařte jako šéf.
Jenom jsem měla trochu více oháňky, v původním receptu je 500g, ale řezník mi dopřál, takže jsem použila celých 700g.
Dlouho tažené vývary vařím nejradši na chalupě, kde máme kachlová kamna a takhle na podzim se v nich stejně topí, takže proč toho nevyužít..:)

30 září 2014

DOMÁCÍ TĚSTOVINY



 Už to budou skoro dva roky, co jsem k Vánocům dostala strojek na těstoviny.
Od té doby jsem zkusila spoustu receptů, vážila, odměřovala a zapisovala :-)
Abych sem mohla dát opravdu dobrý recept na těstoviny, který se vám povede, vážila jsem nakonec i vyklepnutá vajíčka.
Pokud strojek na těstoviny nemáte, nevadí. I válečkem těsto vyválíte. Nakrájet ho na tagliatelle by byla asi hrozná práce, ale můžete ho použít třeba na lasagne nebo plněné tortellini, ravioli...

24 září 2014

KACHNÍ PRSA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU






Tak ráda tady zakládám novou kategorii v receptech a tou je vaření sous vide.
Sous vide (su:vid) v překladu znamená ve vakuu.
Je to metoda, při níž se potraviny připravují zavakuované v plastovém sáčku ve vodní lázni s přesně kontrolovanou teplotou různě dlouhou dobu - někdy až 72hodin.
Připravuje se tak maso, ale i ovoce a zelenina. Záměrem je, zachovat šťávu, chuť a texturu potraviny. Velkou výhodou je přesnost. Chcete steak medium-rare? Nestane se, že připravíte medium :-)

21 září 2014

KONFITOVANÝ BŮČEK A HOVĚZÍ HRUDÍ



Vegetariáni a dietáři teď vůbec nečtěte, prosím.
Poslední recept z mojí oslavy je totiž kalorická bomba dlouze konfitovaná v sádle :-)
No dobře, aby bylo i něco libovějšího, na poslední chvíli jsem koupila i hovězí hrudí.
Konfitování je úprava masa, která dříve sloužila ke konzervaci.
Spočívá ve velmi pomalé, několikahodinové tepelné úpravě, kdy se maso dusí ve vlastní šťávě a navíc ještě zalité tukem.