30 září 2014

DOMÁCÍ TĚSTOVINY



 Už to budou skoro dva roky, co jsem k Vánocům dostala strojek na těstoviny.
Od té doby jsem zkusila spoustu receptů, vážila, odměřovala a zapisovala :-)
Abych sem mohla dát opravdu dobrý recept na těstoviny, který se vám povede, vážila jsem nakonec i vyklepnutá vajíčka.
Pokud strojek na těstoviny nemáte, nevadí. I válečkem těsto vyválíte. Nakrájet ho na tagliatelle by byla asi hrozná práce, ale můžete ho použít třeba na lasagne nebo plněné tortellini, ravioli...

24 září 2014

KACHNÍ PRSA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU






Tak ráda tady zakládám novou kategorii v receptech a tou je vaření sous vide.
Sous vide (su:vid) v překladu znamená ve vakuu.
Je to metoda, při níž se potraviny připravují zavakuované v plastovém sáčku ve vodní lázni s přesně kontrolovanou teplotou různě dlouhou dobu - někdy až 72hodin.
Připravuje se tak maso, ale i ovoce a zelenina. Záměrem je, zachovat šťávu, chuť a texturu potraviny. Velkou výhodou je přesnost. Chcete steak medium-rare? Nestane se, že připravíte medium :-)

21 září 2014

KONFITOVANÝ BŮČEK A HOVĚZÍ HRUDÍ



Vegetariáni a dietáři teď vůbec nečtěte, prosím.
Poslední recept z mojí oslavy je totiž kalorická bomba dlouze konfitovaná v sádle :-)
No dobře, aby bylo i něco libovějšího, na poslední chvíli jsem koupila i hovězí hrudí.
Konfitování je úprava masa, která dříve sloužila ke konzervaci.
Spočívá ve velmi pomalé, několikahodinové tepelné úpravě, kdy se maso dusí ve vlastní šťávě a navíc ještě zalité tukem.

18 září 2014

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY S KARAMELEM A VLAŠSKÝMI OŘECHY


Upéct čokokaramelové muffiny jsem dostala tak trochu za úkol. 
Několikrát jsme si totiž s kamarádkami v práci koupily tyhle čokoládové muffiny
a vždycky si řikaly, ty přece musí jít upéct doma :-)
Tak už jen udělat karamel, do vyzkoušeného receptu na těsto přidat pár dalších ingrediencí a recept na muffiny je tady!

15 září 2014

KUŘECÍ PAŠTIKA

Jak jste se již mohli dočíst na Facebookových stránkách Bistra , o víkendu jsem připravovala pohoštění na party a o několik receptů, vyzkoušených a hosty oblíbených se s Vámi podělím. Jenom jsem úplně nedomyslela fotografie jídel a fotila je až těsně před tím, než jsem je podávala na stůl. Na fotografie jsem tak měla doslova pár vteřin. Za chvíli už nebylo moc co fotit. No, i to je důkaz, že určitě stojí za vyzkoušení :-)
Jako první jsem se rozhodla pro recept na paštiku. Lepší je, připravit ji den předem. Krásně se v ní rozleží všechny chutě a navíc bude mít dostatek času na ztuhnutí.