24 září 2014

KACHNÍ PRSA SE ŠVESTKOVOU OMÁČKOU






Tak ráda tady zakládám novou kategorii v receptech a tou je vaření sous vide.
Sous vide (su:vid) v překladu znamená ve vakuu.
Je to metoda, při níž se potraviny připravují zavakuované v plastovém sáčku ve vodní lázni s přesně kontrolovanou teplotou různě dlouhou dobu - někdy až 72hodin.
Připravuje se tak maso, ale i ovoce a zelenina. Záměrem je, zachovat šťávu, chuť a texturu potraviny. Velkou výhodou je přesnost. Chcete steak medium-rare? Nestane se, že připravíte medium :-)

21 září 2014

KONFITOVANÝ BŮČEK A HOVĚZÍ HRUDÍ



Vegetariáni a dietáři teď vůbec nečtěte, prosím.
Poslední recept z mojí oslavy je totiž kalorická bomba dlouze konfitovaná v sádle :-)
No dobře, aby bylo i něco libovějšího, na poslední chvíli jsem koupila i hovězí hrudí.
Konfitování je úprava masa, která dříve sloužila ke konzervaci.
Spočívá ve velmi pomalé, několikahodinové tepelné úpravě, kdy se maso dusí ve vlastní šťávě a navíc ještě zalité tukem.

18 září 2014

ČOKOLÁDOVÉ MUFFINY S KARAMELEM A VLAŠSKÝMI OŘECHY


Upéct čokokaramelové muffiny jsem dostala tak trochu za úkol. 
Několikrát jsme si totiž s kamarádkami v práci koupily tyhle čokoládové muffiny
a vždycky si řikaly, ty přece musí jít upéct doma :-)
Tak už jen udělat karamel, do vyzkoušeného receptu na těsto přidat pár dalších ingrediencí a recept na muffiny je tady!

15 září 2014

KUŘECÍ PAŠTIKA

Jak jste se již mohli dočíst na Facebookových stránkách Bistra , o víkendu jsem připravovala pohoštění na party a o několik receptů, vyzkoušených a hosty oblíbených se s Vámi podělím. Jenom jsem úplně nedomyslela fotografie jídel a fotila je až těsně před tím, než jsem je podávala na stůl. Na fotografie jsem tak měla doslova pár vteřin. Za chvíli už nebylo moc co fotit. No, i to je důkaz, že určitě stojí za vyzkoušení :-)
Jako první jsem se rozhodla pro recept na paštiku. Lepší je, připravit ji den předem. Krásně se v ní rozleží všechny chutě a navíc bude mít dostatek času na ztuhnutí.

08 září 2014

ŠVESTKOVÝ KOLÁČ SE SKOŘICOVOU DROBENKOU A MANDLEMI




Další švestkový koláč. 
No jo, takhle na podzim je přece švestek všude plno a tak se hodí mít v zásobě pár švestkových receptů.
Musím říct, že následující recept je asi jeden z nejstarších receptů co mám a hlavně je to taky asi nejjednodušší recept co mám :-)