Tentokrát jsem babetu upekla v bábovkové formě, ale teď mě napadá, že by se klidně mohla upéct i ve formě na beránka. Pokud máte radši klasiku, těsto nalijte do chlebíčkové formy nebo buchtu můžete nalít na vyšší plech a potom nakrájet na kostky.
Ingredience:
4 vejce
200 g cukru krupice
250 g hladké mouky
0,5 lžičky jedlé sody
100 ml oleje
100 ml teplé vody
šťáva ze 2 citrónů
kůra z 1 citrónu
Poleva:
100 g cukru moučka
1 lžíce citrónové šťávy
1 lžíce horké vody
(pokud budete recept péct jako buchtu na plech, udělejte dvojnásobné množství polevy)
Postup:
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky.
- Ke žloutkům přisypte cukr a začněte šlehat. Postupně přilévejte olej a vodu. Vyšlehejte do světlé pěny.
- Z jednoho citrónu ostrouhejte kůru (pouze žlutou část, bílá je hořká) a z obou vymačkejte šťávu.. Šťávu i kůru přidejte do mísy k vyšlehaným žloutkům.
- Do mouky vmíchejte sodu a po částech přidávejte a zašlehávejte ke žloutkům.
- Nakonec vyšlehejte bílky na pevný sníh. Sníh stěrkou jemně vmíchejte do těsta.
- Nalijte do vymazané a vysypané formy a na 175°C pečte přibližně hodinu. Tento čas platí pro bábovku, na plechu bude buchta pečená rychleji. Propečení zkoušejte špejlí. Nesmí na těsto lepit.
- Upečenou bábovku vyklopte a nechte vychladnout.
- Nakonec si smíchejte suroviny na polevu a bábovku ozdobte.
Žádné komentáře :
Okomentovat