27 března 2025

BÁBOVKA CITRÓNOVÁ BABETA

Tentokrát jsem babetu upekla v bábovkové formě, ale teď mě napadá, že by se klidně mohla upéct i ve formě na beránka. Pokud máte radši klasiku, těsto nalijte do chlebíčkové formy nebo buchtu můžete nalít na vyšší plech a potom nakrájet na kostky.

Ingredience:

4 vejce

200 g cukru krupice

250 g hladké mouky

0,5 lžičky jedlé sody

100 ml oleje

100 ml teplé vody

šťáva ze 2 citrónů

kůra z 1 citrónu


Poleva:

100 g cukru moučka

1 lžíce citrónové šťávy

1 lžíce horké vody

(pokud budete recept péct jako buchtu na plech, udělejte dvojnásobné množství polevy)


Postup:

  • Vejce rozdělte na bílky a žloutky.
  • Ke žloutkům přisypte cukr a začněte šlehat. Postupně přilévejte olej a vodu. Vyšlehejte do světlé pěny.
  • Z jednoho citrónu ostrouhejte kůru (pouze žlutou část, bílá je hořká) a z obou vymačkejte šťávu.. Šťávu i kůru přidejte do mísy k vyšlehaným žloutkům.
  • Do mouky vmíchejte sodu a po částech přidávejte a zašlehávejte ke žloutkům.
  • Nakonec vyšlehejte bílky na pevný sníh. Sníh stěrkou jemně vmíchejte do těsta.
  • Nalijte do vymazané a vysypané formy a na 175°C pečte přibližně hodinu. Tento čas platí pro bábovku, na plechu bude buchta pečená rychleji. Propečení zkoušejte špejlí. Nesmí na těsto lepit.
  • Upečenou bábovku vyklopte a nechte vychladnout.
  • Nakonec si smíchejte suroviny na polevu a bábovku ozdobte.

Žádné komentáře :

Okomentovat