Asi jste si všimli, že poslední dobou nepřibývají recepty takovým tempem jako dřív...
Jídlo často zmizí dřív než ho stihnu vyfotit a stejně to bylo u donutů, které jsem stihla jen rychle vyfotit na lince telefonem. Takže jsem se rozhodla, že použiju fotku, kterou mám a aspoň napíšu recept, ať je tady něco nového.
Recept je z receptového sešitu po babičce. Původně samozřejmě na koblihy, ale udělala jsem z nich růžové donuty na Ádi přání:)
Polevu jsem koupila v Penny. Je to jogurtová jahodová poleva. Chuťově dobrá, ale ve složení je palmový olej. Pokud se mu chcete vyhnout, donuty polijte třeba čokoládou.
Ingredience:
14 kousků
100 g hrubé mouky
14 g droždí
160 g mléka
2 vejce "M"
20 g rumu tuzemáku
50 g cukru
280 g hladké mouky
60 g másla
špetka soli
Postup:
- V míse smíchejte hrubou mouku, droždí a vlažné mléko, nechte hodinu kynout.
- Po hodině přidejte vejce, rum a cukr - promíchejte a přidejte hladkou mouku. Propracujte a nakonec přidejte máslo. To dobře zapracujte, ať v těstě nezůstanou kousky.
- Hotové těsto nechte 45 minut kynout.
- Těsto rozdělte na 14 kuliček, já si těsto radši vážím, ať jsou kousky stejné, ale můžete i od oka.
- Do každé kuličky udělejte pomoučněným prstem důlek a točivým pohybem (na prstu opřeném o stůl těsto roztočte) vytvořte donut - koblihu s dírou - prostě kroužek, koblížek..
- Hotové kroužky nechte ještě zdvojnásobit objem, trvá to přibližně 30 minut.
- Vykynuté donuty smažte v oleji rozehřátém na 170°C z každé strany 1,5-2 minuty. Já jsem smažila 2 minuty z každé strany a olej hlídala teploměrem. Ze začátku mi teplota vyskočila na 190°C a donut byl tmavší, prostě těch 170°C je ideál a vyplatí se to hlídat.
- Hotové donuty pokládejte na kuchyňský papír, ať odsaje přebytečný tuk a po vychladnutí ozdobte.
- Jak jsem psala v úvodu, použila jsem kupovanou polevu. Můžete použít rozpuštěnou čokoládu a různé ozdobné posypy nebo třeba lyofylizované ovoce. Takové mrazem sušené maliny nebo jahody se hodí chuťově a navíc donuty ozdobí i na pohled.
Žádné komentáře :
Okomentovat