04 listopadu 2024

DONUTY


 Asi jste si všimli, že poslední dobou nepřibývají recepty takovým tempem jako dřív...

Jídlo často zmizí dřív než ho stihnu vyfotit a stejně to bylo u donutů, které jsem stihla jen rychle vyfotit na lince telefonem. Takže jsem se rozhodla, že použiju fotku, kterou mám a aspoň napíšu recept, ať je tady něco nového.

Recept je z receptového sešitu po babičce. Původně samozřejmě na koblihy, ale udělala jsem z nich růžové donuty na Ádi přání:)

Polevu jsem koupila v Penny. Je to jogurtová jahodová poleva. Chuťově dobrá, ale ve složení je palmový olej. Pokud se mu chcete vyhnout, donuty polijte třeba čokoládou.

Ingredience:

14 kousků

100 g hrubé mouky

14 g droždí

160 g mléka

2 vejce "M"

20 g rumu tuzemáku

50 g cukru

280 g hladké mouky

60 g másla

špetka soli


Postup:

  • V míse smíchejte hrubou mouku, droždí a vlažné mléko, nechte hodinu kynout.
  • Po hodině přidejte vejce, rum a cukr - promíchejte a přidejte hladkou mouku. Propracujte a nakonec přidejte máslo. To dobře zapracujte, ať v těstě nezůstanou kousky.
  • Hotové těsto nechte 45 minut kynout.
  • Těsto rozdělte na 14 kuliček, já si těsto radši vážím, ať jsou kousky stejné, ale můžete i od oka.
  • Do každé kuličky udělejte pomoučněným prstem důlek a točivým pohybem (na prstu opřeném o stůl těsto roztočte) vytvořte donut - koblihu s dírou - prostě kroužek, koblížek..
  • Hotové kroužky nechte ještě zdvojnásobit objem, trvá to přibližně 30 minut.
  • Vykynuté donuty smažte v oleji rozehřátém na 170°C z každé strany 1,5-2 minuty. Já jsem smažila 2 minuty z každé strany a olej hlídala teploměrem. Ze začátku mi teplota vyskočila na 190°C a donut byl tmavší, prostě těch 170°C je ideál a vyplatí se to hlídat.
  • Hotové donuty pokládejte na kuchyňský papír, ať odsaje přebytečný tuk a po vychladnutí ozdobte.
  • Jak jsem psala v úvodu, použila jsem kupovanou polevu. Můžete použít rozpuštěnou čokoládu a různé ozdobné posypy nebo třeba lyofylizované ovoce. Takové mrazem sušené maliny nebo jahody se hodí chuťově a navíc donuty ozdobí i na pohled.








Žádné komentáře :

Okomentovat