Salát podle následujícího receptu dělám už snad patnáct let. Nejvíc v létě, když máme na zahradě čerstvé zelené fazolky. Použít ale můžete i mražené zelené fazolky a práci s dlouhým vařením fazolí si můžete usnadnit použitím fazolí z konzervy tak, jak to dělám já. Červenou papriku většinou dělám na grilu. Můžete ji dát i pod gril do trouby nebo opéct (spálit) nad plynovým hořákem. Pokud ale nemáte gril ani plyn, prodávají se naložené pečené papriky ve sladkokyselém nálevu. Takže případně můžete použít i ty.
Salát perfektně doladí zálivka z olivového oleje, citrónové šťávy a balzamikového octa. Množství je na 2-3 porce. U nás to je jedna hodně velká dospělá porce, jedna běžná dospělá a jedna dětská. Díky fazolím je salát hodně sytý a my už k němu ani nejíme pečivo, stačí nám samotný.
Ingredience:
2-3 porce jako hlavní jídlo
200 g čerstvých zelených fazolí
200 g konzervovaných černých fazolí (lze zaměnit za červené)
100 g konzervovaných bílých fazolí
1 červená paprika (případně hotová pečená a naložená paprika)
2 rajčata
1 malá červená cibule
Zálivka:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce balzamikového octa
1 lžíce citrónové šťávy
1/2 lžičky cukru
čerstvě mletý pepř
sůl
volitelně: čerstvá petrželka nebo pažitka
Postup:
- Zelené fazolky uvaříme v mírně osolené vodě. Scedíme a necháme chladnout.
- Konzervované fazole slijeme z nálevu a propláchneme.
- Červenou papriku spalte ze všech stran zprudka dočerna na grilu, pod grilem v troubě nebo nad plynovým hořákem. Poté uzavřete do krabičky. Po přibližně deseti minutách krabičku otevřete. Paprika bude měkká a slupka z ní půjde dobře oloupat. Třeba tupou stranou nože. Oloupanou papriku rozkrojte a vyndejte jádřinec. Papriku nakrájejte na kousky. Pokud vám na paprice zůstanou malé připálené kousky, vůbec to nevadí.
- Pokrájejte rajčata a cibuli.
- Z oleje, octa, citrónové šťávy, cukru, pepře a soli udělejte zálivku.
- Všechnu zeleninu dejte do mísy, přidejte bylinky a zálivku a dobře promíchejte.
- Hotovo a dobrou chuť!
Žádné komentáře :
Okomentovat