Chcete ten nejjednodušší recept, který je zároveň variabilní, dá se jíst naslano i nasladko?
Tyhle placky nám vždycky o prázdninách pekla na kamnech babička. Z kamen mají nejlepší chuť a na chalupě je peču úplně stejně. Pokud ale nemáte kachlová kamna, nevadí. Placky pečte nasucho na pánvi. Ideální je pánev litinová.
Tentokrát jsem je dělala s naším domácím povidlím a mletým mákem, ale miluju je jíst i jen tak, jen potřené sádlem.
Počet placek záleží na velikosti, kterou uděláte. Já dělám menší, okolo 15 cm. Lépe se s nimi manipuluje. Uvedené množství jsou 2 velké porce jako hlavní jídlo.
Ingredience:
15 placek
400 g brambor
130 g hladké mouky
špetka soli
+ sádlo na potření
Postup:
- Vyberte 400 g stejně velkých brambor a uvařte je ve slupce. Ideální je to den předem, brambory musí úplně vychladnout. Já vždy vařím o trošku víc, občas musíte z brambory něco vykrojit. Po oloupání si navážím 400 g, babička to myslím dělala úplně od oka, ale já vážím.
- Studené a oloupané brambory nastrouhejte na jemném struhadle. Přidejte mouku a špetku soli a vypracujte těsto.
- Z těsta uválejte váleček a nožem ho rozdělte na 15 stejných kousků. Z každého na pomoučněné ploše vyválejte tenkou placku.
- Pečte na rozpálených kamnech (pozor, jde to rychle:) nebo litinové pánvi.
- Každou placku po upečení potřete sádlem. Stačí trochu a z jen z jedné strany.
- Podle chuti jezte s povidlím a mákem nebo třeba s kachním masem a červeným zelím. Mňam!
Žádné komentáře :
Okomentovat