Nekynuté galetky jsou moje oblíbené koláče. Kdo by neměl rád tenké těsto se spoustou náplně? :)
Ingredience:
Těsto:
200 g hladké mouky
100 g studeného másla
40 g cukru moučka
1 žloutek
špetka soli
2 lžíce studené vody
+rozšlehané vejce na potření okrajů
Náplň:
400 g švestek
Drobenka:
20 g másla
40 g polohrubé mouky
20 g třtinového cukru
1 lžička skořice
Postup:
- Studené máslo nakrájejte na kostičky, přidejte mouku, cukr, žloutek, špetku soli a 2 lžíce vody. Vypracujte hladké těsto a nechte odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny.
- Mezitím připravte drobenku a vypeckujte švestky.
- Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na placku s průměrem 32-35 cm, výška bude asi 2 mm. Pomocí válečku těsto přeneste na plech - vyválené těsto jednoduše zlehka namotejte na váleček a rozmotejte nad plechem. Galetku nikdy neplňte mimo plech, naplněná nepůjde na plech přenést.
- Na těsto naskládejte půlky švestek, jednu vedle druhé, řeznou stranou nahoru. Přibližně 2,5-3 cm těsta na okraji nechte volné. Tento okraj nakonec překlopte přes švestky a potřete rozšlehaným vejcem.
- Posypejte drobenkou.
- Pečte na 180°C asi 20 minut, až okraje zezlátnou.
Žádné komentáře :
Okomentovat