08 října 2023

ŠVESTKOVÁ GALETKA


Nekynuté galetky jsou moje oblíbené koláče. Kdo by neměl rád tenké těsto se spoustou náplně? :)

Ingredience:

Těsto:

200 g hladké mouky

100 g studeného másla

40 g cukru moučka

1 žloutek

špetka soli

2 lžíce studené vody


+rozšlehané vejce na potření okrajů


Náplň:

400 g švestek


Drobenka:

20 g másla

40 g polohrubé mouky

20 g třtinového cukru

1 lžička skořice


Postup:

  • Studené máslo nakrájejte na kostičky, přidejte mouku, cukr, žloutek, špetku soli a 2 lžíce vody. Vypracujte hladké těsto a nechte odpočinout v lednici aspoň 2 hodiny.
  • Mezitím připravte drobenku a vypeckujte švestky.
  • Vychlazené těsto rozválejte na pomoučněné ploše na placku s průměrem 32-35 cm, výška bude asi 2 mm. Pomocí válečku těsto přeneste na plech - vyválené těsto jednoduše zlehka namotejte na váleček a rozmotejte nad plechem. Galetku nikdy neplňte mimo plech, naplněná nepůjde na plech přenést.
  • Na těsto naskládejte půlky švestek, jednu vedle druhé, řeznou stranou nahoru. Přibližně 2,5-3 cm těsta na okraji nechte volné. Tento okraj nakonec překlopte přes švestky a potřete rozšlehaným vejcem.
  • Posypejte drobenkou.
  • Pečte na 180°C asi 20 minut, až okraje zezlátnou.


Žádné komentáře :

Okomentovat