Poslední recept, který jsem připravila pro Bzenecký ocet je podzimní salát s pečenou dýní, rukolou a dvěma druhy balzamikového octa.
Dýně je moje nejoblíbenější podzimní zelenina. Nejradši mám odrůdu hokkaido, která se dá použít naslano i nasladko a hlavně se nemusí loupat. Pečená dýně v kombinaci s další pečenou zeleninou nebo právě v salátu je proto jedna z našich nejčastějších podzimních večeří doma.
Ingredience:
2 porce
200 g dýně hokkaido (jedna malá) + trocha oleje na pečení
100 g sýru Feta
100 g rukoly
dýňová semínka na posypání
Zálivka:
4 lžíce olivového oleje
1 lžíce javorového sirupu (nebo medu)
1 lžíce Bzeneckého bílého vinného octa
pepř
sůl
Krémové Bzenecké balzamiko na "pocákání" hotového salátu
Postup:
- Začneme pečením dýně. Hokkaido se nemusí loupat, takže ji po umytí jenom očistěte od případných vad, odkrojte stopku a dýni vydlabejte lžící. Čistou dýni nakrájejte na kousky velikosti sousta (asi 2,5 x 2,5 cm) a rozložte na plech.
- Dýni pokapejte olejem a promíchejte. Lehce osolte a opepřete a pečte na 180°C do změknutí. Trvá to asi 20 minut.
- Pečenou dýni nechte lehce vychladnout. V salátu ji mám nejradši ještě vlažnou.
- Mezitím si smícháním oleje, sirupu nebo medu, bílého vinného octa, soli a pepře připravte zálivku. Zálivku promíchejte s rukolou a rozdělte na talíře.
- Do každého talíře přidejte na malé kostičky nakrájený feta sýr a pečenou dýni. Nakonec posypejte dýňovými semínky a pocákejte Bzeneckým krémovým balzamikem.
Žádné komentáře :
Okomentovat