Recept na naše oblíbené saláty z letní zeleniny ve sladkokyselém nálevu. V zimě jako když je najdete. Z uvedeného množství připravíte 4 sklenice velikosti 0,7 litru.
Ingredience:
ŘEPA A ZELÍ
500 g čerstvého zelí
500 g červené řepy
ZELÍ S MRKVÍ A PAPRIKOU
500 g čerstvého zelí
200 g mrkve
200 g červené papriky
1 cibule
NÁLEV
900 ml vody
125 g cukru
40 g soli
200 ml 8% bzeneckého octa
DO KAŽDÉ SKLENICE
10 hořčičných semínek
3 kuličky pepře
1 bobkový list
2 kuličky nového koření
kopr
Postup:
- Zelí nakrouhejte najemno. Dejte si vařit 2 litry vody se zarovnanou lžičkou soli. Do vroucí vody vložte nakrouhané zelí a minutu ho nechte povařit. Sceďte a rozdělte rovnoměrně do dvou misek.
- Červenou řepu i se slupkou upečte do měkka na 180°C. Doba pečení závisí na velikosti řepy, proto mi připadá lepší péct několik menších řep než velké bulvy. Měkkou řepu nechte vychladnout, oloupejte a nastrouhejte na hrubém struhadle. Řepu přidejte do první misky se zelím a společně dobře promíchejte.
- Na hrubém struhadle nastrouhejte mrkev. Červenou papriku nakrájejte na tenké nudličky a stejně tak cibuli. Pokrájenou cibuli dejte do cedníku a spařte litrem vroucí vody. Cibuli, papriku i mrkev dejte do druhé misky a společně se zelím dobře promíchejte.
- Připravte si 4 čisté sklenice a do každé vložte 1-2 květy kopru (pokud nemáte květ, použijte snítku kopru). Přidejte hořčičné semínko, pepř, bobkový list a nové koření. Dvě sklenice naplňte zelím s řepou a další dvě sklenice zelím s paprikou, mrkví a cibulí.
- Připravte si sladkokyselý nálev. Svařte vodu, ocet, cukr a sůl.
- Naplněné sklenice zalijte horkým nálevem a zavíčkujte.
- Zavařte na 80°C 20 minut. Zavařené sklenice otočte dnem nahoru a nechte vychladnout.
Dobrý den, zkoušela jsem hned a je to super. Hned jsme ochutnali :) Jenmom mě mate, že na stránkách bzeneckého octa je autor uvedená máma gruntu a jsou tam pravě i stejné fotky!
OdpovědětVymazatTeda to byla rychlost! Já z toho byla tak překvapená, že jsem ani hned neodpověděla. Jinak tohle je foceno u nás na dvorku, takže nebojte, nikomu recept ani fotky neberu. Mají to tam špatně označené, bohužel..:(
OdpovědětVymazat