15 srpna 2023

RYBÍZ JAKO BRUSINKY

Letos už jsem nevěděla, co s rybízem. Je v mrazáku, máme marmelády...Hledala jsem v sešitku receptů po babičce a našla recept na červený rybíz jako brusinky. Po přečtení ingrediencí jsem byla trochu nejistá, jestli to bude vážně chutnat jako brusinky. Je tam hřebíček, skořice, rum.. Rovnou říkám, že to nechutná jako brusinky. Ale je to tak moc dobrý! Já si to nakonec dokážu představit i na svíčkovou (možná proto, že dělám tmavší a s divokým kořením). Ale i na sýry nebo třeba v zimě lžíci do čaje? Přesně jak jsem si myslela, díky všemu koření je to hodně vánoční.


Ingredience:

asi střední 4 skleničky (podle velikosti)

1 kg červeného rybízu (váha po očištění od stopek)

500 g cukru krystal

1 lžička mleté skořice

2 mleté hřebíčky

2 zarovnané lžičky kyseliny citronové

6 polévkových lžic rumu


Postup:

  • Do hrnce vsypte rybíz, přidejte cukr, kyselinu citronovou a koření.
  • Přiveďte k varu (pomalu, rybíz začne pouštět šťávu) a sbírejte pěnu, jako když vaříte marmeládu. Vařte 10-15 minut.
  • Po dokončení varu přidejte rum a ještě horké plňte do vyvařených skleniček. 
  • Zavíčkujte a každou skleničku otočte dnem vzhůru. Po vychladnutí musí víčko zůstat "přicucnuté".

Poznámka: Já jsem rybíz jako brusinky dělala letos poprvé. Rybíz jsem nasbírala po pěti dnech vytrvalého deště a to byl, myslím, hlavní důvod, proč jsem to měla ze začátku tolik tekuté (rybíz byl plný vody). Po cca 24 hodinách ve skleničkách "brusinky" krásně ztuhly. 



Žádné komentáře :

Okomentovat