Čokoládové crinkles někdo peče jako vánoční cukroví. Mně připomínají spíš sušenky. Ale vláčné sušenky s měkkým čokoládovým středem. Něco jako brownies. Takže pokud jste milovníci čokolády nebo třeba čekáte návštěvu a potřebujete něco snadného a dobrého ke kávě nebo čaji, zkuste tyhle sušenky. Naschvál jsem nenapsala i rychlého, protože těsto se musí pár hodin chladit v lednici. V lednici ho můžete nechat i do druhého dne a tak se dá krásně připravit předem a potom už je to rychlovka :)
Ingredience:
na 20-30 kousků (podle velikosti)
150 g cukru krupice
2 vejce (M)
60 g másla
65 g kakaa
1 lžička vanilkového extraktu
1 lžička kypřícího prášku
125 g hladké mouky
špetka soli
+ moučkový cukr na obalení
Postup:
- Cukr společně s vejci a rozpuštěným máslem vyšlehejte do světlé pěny.
- Přidejte všechny ostatní ingredience a vypracujte těsto. Jde to snadno obyčejnou lžící. Těsto je řidší a právě proto nakonec musí odpočívat v lednici. Aspoň 4 hodiny, ale klidně ho tam můžete nechat až do druhého dne.
- Vychlazené těsto rozdělte napůl a rozválejte na lehce pomoučněné ploše do tvaru válečků (uválené kuličky už nesmí být obalené v mouce, takže jen minimální množství, ať se těsto nelepí). Nožem nařezejte na stejné dílky a z každého vyválejte kuličku.
- Pokud se těsto lepí, dejte kuličky ještě na 15 minut do lednice.
- Nakonec každou kuličku pořádně obalte v moučkovém cukru, vyskládejte na plech a pečte v troubě vyhřáté na 175°C 10 minut.
TIPY:
Těsto můžete rozdělit i na třetiny. Záleží, jak chcete velké sušenky a jak se vám s těstem bude lépe pracovat.
Kuličky se v cukru musí obalit opravdu hodně, díky tomu na nich vznikne popraskaný vzhled.
Crinkles jsem pekla i na chalupě v remosce. Ta peče na 180°C, ale zase se předem nerozehřívá. V remosce to trvalo přibližně 15 minut.
Krásně popsaný recept na výborné sušenky-díky!
OdpovědětVymazatDíky, to mám radost :)
Vymazat