Včera jsem sklidila brambory. Jako první přišly na řadu moje oblíbený brambory na loupačku s máslem a pažitkou. Dvě brambory mi zbyly a došlo pečivo, takže bylo hned jasný co z nich udělám.
Houstičky jsou díky bramborám krásně vláčné. Posypat je můžete libovolnými semínky podle chuti, ale já na nich mám nejradši lněná semínka. Len na měkké housce pěkně křupne.
Ingredience:
8 kousků
Kvásek:
0,5 sáčku sušeného droždí
10 g cukru krupice
1 lžíce hladké mouky
80 g vlažné vody
Těsto:
100 g vařených, oloupaných a vychladlých brambor
220 g hladké mouky
1 malé vejce
50 g oleje
1 lžička soli
celý vzešlý kvásek
+na potření rozšlehané vejce
semínka na posypání
Postup:
- V hrnku smíchejte všechny ingredience na kvásek. Nechte ho vzejít na teplém místě. Trvá to 10-15 minut.
- Mezitím si do mísy nastrouhejte na jemném struhadle brambory, přidejte mouku, vejce, olej, sůl a nakonec i nakynutý kvásek a vypracujte těsto.
- Těsto přikryjte a na teplém místě nechte vykynout, až zdvojnásobí objem. Trvat to v teplých dnech bude asi 30 minut, ale počítejte, že to může být i 40-60 minut.
- Vykynuté těsto rozdělte na 8 bochánků. Ty vyskládejte na plech, každý potřete rozšlehaným vejcem, nahoře nařízněte do kříže (já používám kovovou stěrku, kterou na housky jen zatlačím) a posypejte semínky.
- Pečte na 180°C dozlatova, přibližně 15 minut.
Videorecept: https://youtu.be/KtGryYC2ldM
Žádné komentáře :
Okomentovat