10 září 2023

BRAMBOROVÉ HOUSTIČKY


Včera jsem sklidila brambory. Jako první přišly na řadu moje oblíbený brambory na loupačku s máslem a pažitkou. Dvě brambory mi zbyly a došlo pečivo, takže bylo hned jasný co z nich udělám.

Houstičky jsou díky bramborám krásně vláčné. Posypat je můžete libovolnými semínky podle chuti, ale já na nich mám nejradši lněná semínka. Len na měkké housce pěkně křupne.


Ingredience:

8 kousků


Kvásek:

0,5 sáčku sušeného droždí

10 g cukru krupice

1 lžíce hladké mouky

80 g vlažné vody


Těsto:

100 g vařených, oloupaných a vychladlých brambor

220 g hladké mouky

1 malé vejce

50 g oleje

1 lžička soli

celý vzešlý kvásek


+na potření rozšlehané vejce

semínka na posypání


Postup:

  • V hrnku smíchejte všechny ingredience na kvásek. Nechte ho vzejít na teplém místě. Trvá to 10-15 minut.
  • Mezitím si do mísy nastrouhejte na jemném struhadle brambory, přidejte mouku, vejce, olej, sůl a nakonec i nakynutý kvásek a vypracujte těsto.
  • Těsto přikryjte a na teplém místě nechte vykynout, až zdvojnásobí objem. Trvat to v teplých dnech bude asi 30 minut, ale počítejte, že to může být i 40-60 minut.
  • Vykynuté těsto rozdělte na 8 bochánků. Ty vyskládejte na plech, každý potřete rozšlehaným vejcem, nahoře nařízněte do kříže (já používám kovovou stěrku, kterou na housky jen zatlačím) a posypejte semínky.
  • Pečte na 180°C dozlatova, přibližně 15 minut.









Žádné komentáře :

Okomentovat