Doma milujeme tyhle saláty, které člověka nasytí jako hlavní jídlo, protože je vždy obohatím o něco navíc. Sýr, houby, cokoliv. Navíc se konečně začala zahrada zelenat něčím k snědku a mezi první zeleninou je vždy špenát. Zkuste si taky připravit tenhle osvěžující salát z čerstvého špenátu, s fetou, kyselým jablkem a zálivkou z červeného vinného Bzeneckého octa.
Ingredience:
2 porce
100 g čerstvých špenátových listů
1 jablko Granny Smith
100 g cherry rajčat
30 g červené cibule
200 g sýra Feta
70 g černých oliv
100 g žampionů
lístky bazalky
+ olej na opečení žampionů
Zálivka:
1 lžíce Bzeneckého červeného vinného octa
3 lžíce olivového oleje
1 lžička medu
1 lžička hořčice
sůl
pepř
Postup:
- Ze všeho nejdříve omyjte všechnu zeleninu. Pokud máte mladý a malý špenát (např. baby špenát z obchodu), nechte celé lístky. Pokud máte větší listy ze zahrádky, můžete je trochu pokrájet, tak jsem to udělala já.
- Z jablka vykrojte jádřinec a jablko i se slupkou nakrájejte na kostičky. Cherry rajčata přepulte, cibuli drobně pokrájejte, sýr nakrájejte na kostičky, olivy nechte celé a bazalku pokrájejte nebo natrhejte na kousky.
- Žampiony pokrájejte na čtvrtiny a na troše oleje je opečte. Vždy je prudce osmahnu a pak přidám do pánve trošku vody, kterou nechám úplně vyvařit, abych měla jistotu, že nebudou uvnitř syrové.
- Připravte si zálivku. Jednoduše smícháním všech ingrediencí. Ocet, olej, med, hořčici, čerstvě mletý pepř a trochu soli v misce prošlehejte metličkou, ať se dobře spojí.
- Všechnu připravenou zeleninu, bazalku, olivy i žampiony dejte do mísy, přidejte zálivku a dobře promíchejte. Nakonec přidejte na kostičky pokrájený sýr a už jen zlehka promíchejte.
- Dobrou chuť:)
Super recept :) http://www.bistro32.cz/2023/06/spenatovy-salat-s-fetou.html
OdpovědětVymazatDěkuju :-)
Vymazat