08 dubna 2023

VELIKONOČNÍ BERÁNEK Z JOGURTOVÉHO TĚSTA

Příběh našeho letošního beránka začal včera. Na chalupě mi přestal fungovat šlehač a vařečkou bych nadýchané a vyšlehané těsto, ze kterého peču beránka vždycky, určitě nezvládla udělat.

V první chvíli mě napadlo, že letos prostě beránek nebude. Ale chvilku poté už jsem prohledávala lednici a přemýšlela nad různými těsty. Vždycky z těchto těst, jen tak vařečkou míchaných, dělám koláče s různým ovocem. Včera mě ale napadlo, zkusit jogurtové těsto použít na beránka.

Z formy (mám keramickou zavírací) mi trochu těsta uteklo na plech. Tenhle pečený kousek hned posloužil k ochutnávce. Těsto je krásně vláčné, žádná dusivá buchta, prostě super. Určitě ho zkusím použít i na bábovku.














Ingredience:

330 g hladké mouky

220 g krupicového cukru

1 prášek do pečiva

špetka soli

kůra z 1 citrónu

120 g řepkového oleje

250 g bílého jogurtu

3 vejce L (!)


+ máslo a hrubá mouka na vymazání a vysypání formy


Postup:

  • Nejdříve v míse smíchejte suché ingredience: mouku, cukr, prášek do pečiva, sůl a citrónovou kůru.
  • Přidejte ostatní ingredience: olej, jogurt a vejce. 
  • Vše důkladně promíchejte.
  • Formu vymažte máslem a vysypejte hrubou moukou (nebo třeba jemně mletým kokosem)
  • Do vymazané a vysypané formy vlijte těsto a v troubě vyhřáté na 170°C pečte asi 45-55 minut.
  • Propečení těsta zkoušejte špejlí (těsto se na ni nesmí lepit)
  • Pečeného beránka nechte na lince ještě 5-10 minut stát ve formě a pak opatrně vyklopte.
  • Podle vlastní fantazie ozdobte. Já dávám oči z hřebíčku, na krk mašli a do tlamičky třeba fialku :)
Veselé Velikonoce!



Žádné komentáře :

Okomentovat