Letošní první recept ve spolupráci s Bzeneckým octem jsou asijské nudle s čajovými vejci.
Nudle jsou recept rychlý, ale hodinu předem se musí máčet ve vodě. Čajová vejce jsou recept rychlý na přípravu, ale delší na marinování. V receptu uvádím množství na 4 vejce. Vejce je dobré vařit v užším a vyšším rendlíku, zkrátka ať do nálevu vměstnáte co nejvíc vajec, protože v lednici v nálevu vydrží určitě týden a můžete si je přidávat do salátů nebo nudlí podle chuti.
Ingredience:
ČAJOVÁ VEJCE
4 vejce
250 ml vody
1 sáček černého čaje
30 ml bzeneckého bílého vinného octa
2 lžíce třtinového cukru
50 ml tmavé sójové omáčky
1 lžička koření 5 vůní
1 hvězdička badyánu
malý svitek skořice
Postup:
- Vejce vyndejte z lednice a nechte dojít do pokojové teploty. Do hrnku vlijte vodu, přidejte čaj, vinný ocet, cukr, sójovku a všechno koření. Přiveďte k varu. Do horkého nálevu lžící vložte vejce a vařte 3 minuty.
- Po třech minutách vejce vyndejte a každé po celé ploše naťukejte lžící, ať jemně popraská. Vejce vložte zpět do vroucího nálevu, ale už nevařte. Stáhněte z ohně a vejce nechte v nálevu vychladnout.
- Ve vychladlém nálevu nechte vejce do druhého dne. Pak můžete ochucená vejce oloupat a použít. Pokud nepoužijete všechna vejce, nálev sceďte, vejce vložte do krabičky (zip sáčku nebo cokoliv vhodného budete mít doma) a zalijte nálevem. Uchovávejte v lednici a spotřebujte do týdne. Čím déle jsou vejce naložená v nálevu, tím více se do nich dostane chuti.
Ingredience:
2 porce
NUDLE
1 obdélníček pšeničných nudlí Vimixa (150 g)
3 lžíce oleje
0,5 cibule
70 g zelí (pekingské nebo hlávkové)
70 g mrkve
70 g brokolice
hrst naložených mungo výhonků
2 lžíce rybí omáčky
1 lžíce houbové tmavé sójovky
2 lžíce ústřicové omáčky
čerstvě mletý pepř
Postup:
- Nudle namočte na hodinu do teplé vody (stačí teplá z kohoutku). V polovině (po třiceti minutách) vyměňte vychladlou vodu za teplou.
- Zeleninu pokrájejte. Mrkev, zelí a cibuli na nudličky (julienne) a brokolici rozeberte na malé růžičky.
- Slijte namočené nudle.
- Do pánve vlijte oleje a do rozpáleného oleje vhoďte cibuli, restujte asi 2 minuty. Přidejte nudle a ostatní zeleninu, promíchejte a krátce, asi další minutu společně orestujte.
- Přidejte rybí, sójovou a ústřicovou omáčku, promíchejte a nakonec vmíchejte i mungo výhonky.
- Podávejte společně s čajovým vejcem. Ozdobit můžete oblíbenými výhonky, já jsem použila výhonky hrášku.
Žádné komentáře :
Okomentovat