Tenhle cibulový koláč peču doma docela často a už několik let. Na blog jsem ho fotila už snad 5x! Jenže jsem ho sem nikdy nedala. A vždycky, když jsem se po nějaké době k fotkám dostala, už se mi moc nelíbily a tak jsem ho upekla znova, nafotila...a tak pořád dokola :)
Přitom je to dokonalá věc na večeři a je úplně snadný a chuťově skvělý (aspoň u nás doma všem chutná). Nebo pro návštěvu. Nakrájíte na menší čtverečky a perfektně se hodí k vínu.
Teď si tak říkám, že jsem možná nezvolila nejlepší měsíc k jeho přidání na blog. Leden. Nebude to úplně dietní koláč, hádám :)
Slaninu dávám různě, co mám doma. Klasickou krájenou na plátky, které krájím na malé čtverečky. V kuse, kterou krájím na mini kostičky nebo už krájenou - prodává se už krájená, hodně libová slanina. Právě libovou mám na koláč nejradši, ale můžete použít podle chuti.
V receptu píšu 200g cibule. Cibuli ale snad nikdy nevážím, prostě pokrájím 2 velké cibule na tenká kolečka.
Ingredience:
koláč na 1 plech 30x35cm
Těsto:
130 ml vlažné vody
15 g rozpuštěného másla
3 g čerstvého droždí
250 g hladké mouky
0,5 lžičky soli
Náplň:
200 g zakysané smetany (tučnější, v originále se dává créme fraiche)
0,5 lžičky soli (poprvé zkuste jen 1/4, celková slanost záleží hodně na slanině)
1/4 lžičky muškátového oříšku
150 g anglické slaniny
čerstvě mletý pepř
200 g červené cibule
Postup:
- Do mísy vlijte vlažnou vodu, přilijte rozpuštěné máslo a rozdrobte droždí, promíchejte a přidejte mouku se solí. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto přikryjte fólií a nechte hodinu kynout.
- Mezitím si připravte náplň. Zakysanou smetanu osolte a nastrouhejte do ní muškátový oříšek.
- Pokrájejte slaninu.
- Na tenká kolečka pokrájejte i červenou cibuli.
- Vykynuté těsto roztáhněte na plech (vyložený pečícím papírem nebo jak jste zvyklí).
- Potřete ochucenou smetanou, posypejte slaninou, opepřete čerstvě mletým pepřem a nakonec přidejte tenké plátky červené cibule.
- Pečte v troubě vyhřáté na 180°C 20-30 minut.
Stále jsem odolávala kvůli té cibuli :) Nakonec jsem zjistila, že je to vynikající jednoduchá večeře a ještě k tomu i se zdravou cibulí :) Celkově lze tento recept hodnotit jako dobrý a doporučuji ho vyzkoušet pro přípravu rychlé a chutné večeře :)
OdpovědětVymazatTo jsem ráda, že koláč chutnal :) Cibule krájená na tenké plátky se pěkně upeče a dodá koláči chuť. My ho máme doma moc rádi.
Vymazat