Trvalo mi to strašlivě dlouho, ale říkala jsem si, že recept je na You Tube a tak si galetku může každý upéct. Konečně jsem se dostala k tomu to všechno napravit a přidat recept i sem.
Těsto:
200 g hladké mouky
125 g studeného másla
70 g krupicového cukru
1 žloutek
0,5 prášku do pečiva
nastrouhaná kůra z 1 menšího citronu
Náplň:
5 větších jablek
Karamel:
100 g krupicového cukru
40 g másla
60 ml smetany
+ rozšlehané vajíčko na potření okrajů
Karamel na polití (po upečení a vychladnutí galetky):
50 g krupicového cukru
20 g másla
30 ml smetany
Postup:
- Z ingrediencí na těsto si vypracujte hladké těsto, zabalte do potravinové fólie a nechte minimálně 30 minut odpočinout v lednici.
- Mezitím připravte náplň. Jablka oloupejte a vyndejte jim jádřince. Očištěná jablka pokrájejte na kostičky.
- Do zahřáté pánve nasypejte cukr a nechte pozvolna rozpouštět. Nemíchejte, stačí jen občas pánví zakroužit. Když se všechen cukr rozpustí a dostane pěkně karamelovou barvu, přidejte máslo. Promíchejte a přilijte smetanu. Všechno společně promíchejte.
- Do pánve ke karamelu přidejte pokrájená jablka a promíchejte společně s karamelem.
- V tuto chvíli jablka pustí trochu šťávy, ale můžou pustit i hodně šťávy, záleží na odrůdě. Každopádně musíte jablka na pánvi promíchávat a vařit tak dlouho, až v pánvi zůstanou opět jen jablka s karamelem, bez spousty šťávy, která by promáčela těsto. Ale nebojte, přebytečná šťáva se odpaří asi za pět minut. Hotovou náplň nechte vychladnout.
- Z lednice vyndejte vychlazené těsto a rozválejte ho do tenké a kulaté (přibližně) placky. Já galetku často peču v remosce a tak těsto válím přímo na pečícím papíru a usnadňuje mi to potom přendání těsta do remosky. Těsto je křehké a tak by to usnadnilo určitě i jeho přendání na pečící plech.
- Rozválené těsto tedy položte na plech. Přidejte jablečnou náplň, po okraji nechte asi 3 cm těsta volné. Okraj nakonec překlopte směrem dovnitř přes náplň. Okraj těsta potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180°C přibližně 30 minut.
- Musím říct, že vyndávat křehkou galetku z hluboké remosky je peklo. Úplně nemůžu doporučit ji tam péct nebo mít k vyndávání 4 ruce. Galetku po upečení nechte vychladnout (pokud pečete v remosce tak ji určitě nechte v remosce i vychladnout a až pak vyndávejte, jinak se určitě zlomí).
- Nakonec připravte karamel, stejným postupem, ale z menšího množství surovin a vychladlou galetku jím polijte.
Žádné komentáře :
Okomentovat