Dýňová hořčice je letošní poslední recept ve spolupráci s Bzeneckým octem.
Nečekejte klasickou hořčici. Je nasládlá a chutná po dýni, ale díky octu a hořčičnému semínku má i říz.
Ingredience:
6 skleniček po 320 ml
1 kg dýně hokkaido (váha už očištěné dýně)
100 ml oleje (slunečnicový nebo řepkový)
100 ml vody
80 g krupicového cukru
15 g soli
200 ml bílého vinného octa
50 g světlých hořčičných semínek
2 zarovnané lžičky mleté kurkumy
chilli podle chuti
Postup:
- Hokkaido dýně se nemusí loupat, slupka naopak dodá hořčici (nebo jinému jídlu) krásnou barvu. Takže stačí odkrojit "bubáka" a šťopku, rozkrojit a vydlabat semínka. Očištěnou dýni nakrájejte na kostičky.
- Kostičky dýně vložte do hrnce a přidejte všechny ostatní ingredience (chilli dejte podle vlastní chuti a hlavně ostrosti vašeho chilli). Přiveďte k varu, přiklopte poklicí a na mírném plameni nechte 45 minut dusit. Tekutina by se při mírném varu pod pokličkou neměla vyvařit, ale pokud se tak stane, dolijte trochou vody.
- Po 45 minutách by měla být dýně krásně měkká a celou směs stačí rozmixovat do hladka.
- Hořčici naplňte do čistých skleniček, zavíčkujte a ještě 20 minut sterilujte na 80°C.
Žádné komentáře :
Okomentovat