Recept je grilovací, ale naložené kuře můžete upéct i v troubě. Tenhle recept tady totiž mám 3 roky! Jo! 3 roky a pořád jsem nebyla schopná ho dokončit. Už je sice zase říjen, ale je pěkně, gril se ještě vytáhnout dá a na zahradě je ještě spousta estragonu.
Ingredience:
4 porce
1 kuře
brambory jako příloha (vařené ve slupce a nakonec krátce opečené na grilu nebo podle chuti)
Solný kořeněný lák na kuře:
150 g cukru krupice
200 g soli
3 bobkové listy
10 kuliček pepře
5 kuliček nového koření
Kůra z 1 citrónu (žlutá část)
Pár větviček tymiánu
3 litry vody
+ máslo na potírání kuřete při grilování
Estragonová omáčka:
3 lžíce másla
2 šalotky
200 ml bílého vína
160 ml kuřecího vývaru
100 ml smetany ke šlehání
2 lžíce dijónské hořčice
2 lžíce estragonu, jemně posekaného
sůl
pepř
Postup:
- Den předem připravte nálev na kuře. Všechny ingredience zalijte vodou, svařte a nechte vychladit. Do vychlazeného nálevu ponořte kuře a nechte 6-8 hodin ponořené. Buď to můžete udělat večer a kuře nechat v nálevu přes noc, pokud chcete kuře k obědu nebo uvařte nálev večer, přes noc nechte vystydnout a kuře naložte hned ráno na odpolední/večerní grilovačku.
- Kuře ponořte celé a v případě potřeby zatižte třeba menší poklicí.
- Naložené kuře vyndejte z nálevu a osušte.
- Rozpalte gril a položte na něj kuře. Kuře vždycky grilujeme nepřímo, uhlíky jsou rozhrnuté po stranách. Než je kuře krásně měkké, trvá to asi 50-60 minut. Během grilování potíráme kuře rozpuštěným máslem.
- Než se kuře upeče, připravte omáčku. Na (ideálně přepuštěném) másle opečte dozlatova jemně pokrájenou šalotku. Přilijte víno a nechte zredukovat o polovinu, odpařit alkohol. Přilijte vývar, pět minut povařte. Přidejte hořčici, promíchejte a přilijte smetanu. Osolte a opepřete a povařte do zhoustnutí. Deset až patnáct minut, záleží jak zprudka budete vařit. Nakonec vmíchejte čerstvý posekaný estragon. Ochutnejte a podle chuti dosolte nebo opepřete.
Žádné komentáře :
Okomentovat