20 září 2022

JABLEČNÉ TAŠTIČKY

V posledních dnech jsem si oblíbila tyhle taštičky. Na zahradě máme spoustu jablek a tak se snažím nepéct pořád jenom štrůdl. Taštičky mají jednu velkou výhodu. Díky tvaru a tomu, že náplň drží pěkně uvnitř, se Adélce dobře drží a jí. A pokud si chcete vzít něco sladkého s sebou na svačinu, jsou taky praktičtější než štrůdl :-)

Ingredience:

na 10 kusů

1 listové těsto 500g (nebo 2 rozválená)

3 střední jablka

1-3 lžíce třtinového cukru (podle kyselosti jablek)

1 lžíce citrónové šťávy

1 lžička skořice

3 hřebíčky

0,5 vanilkového pudinku

100 ml vody (plus voda na podlití jablek, asi taky tak 100ml)

1 vajíčko na potření těsta

moučkový cukr na pocukrování

+ při řezání těsta na čtverečky, pokud chcete mít jeden jako druhý, se vám bude hodit metr a pravítko

Postup:

  • Jablka oloupejte, vyndejte jádřince a nakrájejte na kostičky. Vložte do hrnce, přidejte citrónovou šťávu, 100ml vody, cukr podle chuti a koření. 
  • Jablka poduste a počkejte, až se skoro všechna tekutina odpaří. Z jablek vyndejte hřebíčky. Ve 100 ml vody rozmíchejte půlku pudinkového prášku a přilijte k jablkům. Promíchejte a nechte chvilku probublávat, ochutnejte, odstavte a nechte vychladnout.
  • Na pracovní ploše rozválejte listové těsto a rozřezejte ho na 20 stejných kousků. Pomůže vám metr a delší pravítko nebo jakákoliv laťka podle které uděláte rovné řezy. Pokud máte těsta už rozválená, každý plát těsta rozřezejte na 10 stejných kousků.
  • Rozšlehaným vejcem potřete okraje poloviny čtverečků a doprostřed každého dejte porci jablek.
  • Do každého ze zbylé části čtverečků rádýlkem prořízněte 6 řezů (viz foto).
  • Každý kousek s náplní překryjte nařezaným čtverečkem těsta a vidličkou propíchejte okraje, ať se dobře spojí.
  • Potřete prošlehaným vajíčkem a pečte na 180°C přibližně 20 minut, až listové těsto zezlátne.
  • Po vychladnutí pocukrujte moučkovým cukrem.


 TIP! Pokud použijete nerozválené listové těsto, zůstanou vám odřezky. Odřezky znovu rozválejte, potřete rozšlehaným vejcem a posypejte krupicovým cukrem a skořicí. Rozkrájejte buď na malé čtverečky nebo třeba na dlouhé proužky, které můžete přehnout a zatočit. Jak chcete. Upečte a vznikne vám takové Cini Minis.








Žádné komentáře :

Okomentovat