Občas tady na chalupě nestihneme v Jednotě pečivo. V tom případě se hodí každý rychlý recept jako je třeba tenhle. Píšu rychlý, ale je z kynutého těsta a to prostě kynout musí a zkrátit to nejde. Ale jinak s těstem není žádná práce a výborně se s ním po vykynutí pracuje, vůbec nelepí. Vyzkoušet můžete i hladkou mouku a máslo vyměnit za sádlo.
Recept na pečivo z omládku najdete v odkazu TADY
Ingredience:
na 10 housek
500 g hladké špaldové mouky
2 zarovnané lžičky sušeného droždí
špetka cukru
300 ml mléka
2 lžíce rozpuštěného másla
1 lžička soli
1 žloutek
+ 1 bílek na potření před pečením
libovolný posyp (mák, kmín, hrubá sůl..)
Postup:
- Z mléka odlijte do malého rendlíku asi 100 ml a zahřejte na 37° (teplotu stačí zkusit prstem, mléko vás nesmí pálit aby vysoká teplota nezničila kvasinky v droždí). Do teplého mléka vsypte droždí, přidejte špetku cukru a nechte droždí 10 minut aktivovat (nabublat, vzejít).
- Do mísy vsypte mouku, sůl, žloutek se zbytkem mléka, máslo a hotový kvásek.
- Vypracujte hladké těsto, přikryjte a nechte v teple hodinu kynout.
- Po hodině těsto rozdělte na 10 stejných kousků. Já si těsto vždy zvážím a pak už vím, kolik má mít každý kousek gramů a každý si zvážím. Výhodou je, že je pak každá houska opravdu stejně velká a tak se i celý plech housek pěkně rovnoměrně upeče.
- Každý kousek rozdělte na tři menší (už nevážím), vyválejte válečky a upleťte housky. Nedělám z toho žádnou vědu a pletu klasický cop.
- Housky pokládejte na plech, nezapomeňte nechávat rozestupy, protože těsto bude na plechu ještě kynout. Housky přikryjte útěrkou a ještě 30 minut nechte kynout.
- Každou housku potřete bílkem a podle libosti posypejte semínky nebo solí (nebo je nechte jen tak).
- Pečte v troubě rozehřáté na 170°C 15-20 minut.
- Nejlepší jsou čerstvé, ale dobré jsou i druhý den.
Jsou vynikající! Zrovna tak, jak celý Váš blog.
OdpovědětVymazatBtw všechno nejlepší k narozeninám.
Děkuju! Za zprávu i za přání, udělala jste mi opravdu radost :-)
Vymazat