Fazolek jsou teď plné záhony i trhy a protože určitě víte, že moje oblíbená kuchyně je ta Řecká, následující recept bude řecké národní jídlo z fazolek. Jako u všech těchto zeleninových kotlíků, i fasolakia má spoustu variant. Luxusní je pečená společně s jehněčím masem, ale mně moc chutná i kombinace zelených fazolek a máslových fazolí.
Ingredience:
4 porce
250 g čerstvých zelených fazolek
1 větší žlutá cibule
2 větší brambory
400 g rajčat, spařená, oloupaná, pokrájená✽
400 g vařených máslových bílých fazolí✽✽
2 stroužky česneku
100 ml olivového oleje
2 bobkové listy
1 malý svitek skořice
sůl
pepř
šťáva z půlky citrónu
sýr feta na posypání
+ podle sladkosti rajčat lžíce krupicového cukru na doslazení
+ bylinky podle chuti (přidávám petrželku, trochu bazalky a občas i oregano)
✽ můžete nahradit loupanými a sekanými rajčaty z plechovky
✽✽ fazole můžou být z plechovky nebo sušené, ale předem uvařené
Postup:
- Do hrnce vlijte olivový olej (100ml není chyba, opravdu se ho používá spousta a v Řecku vám nakonec jídlo olejem i polijí) a na něj pokrájenou cibuli. Až zesklovatí, přidejte brambory pokrájené na kostičky a pokrájené zelené fazolky (pokrájené = na velikost sousta). Vše ještě 5 minut restujte.
- Do hrnce přidejte rajčata a přibližně 200-250ml vody (podle potřeby, ať je zelenina skoro ponořená v rajčatech). Přidejte bobkový list, malý svitek skořice, opepřete a osolte. Pod pokličkou duste 30 minut, občas promíchejte.
- Po půl hodině ochutnejte. Pokud bude omáčka až moc kyselá, přidejte lžíci cukru (nebo podle chuti). Přidejte prolisovaný česnek a ještě 5 minut duste.
- Nakonec vmíchejte šťávu z půlky citrónu a jemně posekané bylinky.
- Na talíři posypejte nastrouhanou fetou.
Žádné komentáře :
Okomentovat