Čas od času dostaneme chuť na smažené závitky. Je to spíš záležitost chladnějších dnů, ale k receptu jsem se dostala až teď. Pokud závitky smažíte v dobře rozpáleném oleji s teplotou okolo 160°C tak se nebojte nasáknutí oleje (ale tohle platí u všech smažených jídel, třeba i u řízku. Olej nasákne jen když je málo rozpálený)
Ingredience:
10 kusů
300 g mletého vepřového masa (plec)
70 g skleněných tenkých nudlí
1 větší mrkev
1 cibule
1 vejce
3 stroužky česneku
15 g sušených hub shitake
2 lžíce ústřicové omáčky
sůl
pepř
kulatý rýžový papír na smažené závitky (asi 10ks)
Omáčka:
3 lžíce cukru krupice
3 lžíce rýžového octa
130 ml vody
3 stroužky česneku
2 lžíce rybí omáčky
chilli podle chuti
1 malá mrkev
+ olej na smažení a sůl na naložení mrkve
Postup:
- Houby na 10 minut namočte do horké vody a skleněné nudle uvařte podle návodu a sceďte. Mezitím v míse smíchejte mleté maso, cibuli pokrájenou nadrobno, nastrouhanou mrkev, přidejte skleněné nudle pokrájené na kratší kousky, scezené shitake pokrájené na tenké proužky, vajíčko, lžíci ústřicové omáčky, česnek, sůl a pepř.
- Na omáčku k závitkům budete potřebovat nasolenou mrkev. Mrkev nakrájejte na tenká kolečka, pořádně osolte a nechte 20 minut odpočívat.
- Zabalte závitky. U smažených závitků se mi osvědčilo dělat je delší a tenčí kvůli prosmažení. Kolečko rýžového papíru krátce namočte do studené vody a položte na rovnou podložku (prkýnko, linku..). Uprostřed udělejte váleček z masové směsi. Rýžový papír zahněte nejprve ze stran a poté zarolujte směrem od sebe. Tak připravte všechny závitky.
- Než začnete závitky smažit, dodělejte omáčku. Nasolenou mrkev v cedníku opláchněte. Zahřejte polovinu vody a poté v ní nechte rozpustit cukr, přilijte zbytek studené vody, ocet, posekaný česnek, rybí omáčku, mrkev a podle chuti chilli.
- V hlubší pánvi nechte rozpálit dostatečné množství oleje a z obou stran závitky osmažte. Hotové závitky nechte na papírové utěrce odsát přebytečný olej a podávejte s omáčkou k namáčení.
Žádné komentáře :
Okomentovat