V poslední době mi přišlo několik otázek na slaný karamel. V receptech ho totiž vždycky mám jako kupovanou ingredienci. Já jsem byla líná ho dělat a vás zajímalo, kde ho koupit. Pravda je, že domácí karamel je docela jednoduchá záležitost a hlavně je asi tak stokrát levnější než ten kupovaný.
Takže tady je konečně recept a video s přípravou karamelu najdete v odkazu ZDE :)
Ingredience:
na 300ml karamelu
200 g krupicového cukru
80 g změklého másla
120 ml smetany ke šlehání
1 zarovnaná lžička soli (lze vynechat)
Postup:
- Cukr vsypte na pánev a začněte zahřívat na středním ohni. Za občasného promíchávání nechte cukr postupně celý rozpustit.
- Stáhněte teplotu a do rozpuštěného cukru dejte máslo a začněte promíchávat, až se máslo spojí s karamelem.
- Vlijte smetanu a opět vše promíchávejte, až se směs spojí na hladký karamel.
- Do karamelu vmíchejte sůl. Tento krok vynechte v případě, že chcete jen obyčejný nesolený karamel.
- Hotový karamel vlijte do uzavíratelné čisté sklenice a uchovávejte v lednici.
- Jak dlouho vydrží? Určitě týden (asi i delší dobu, ale já jsem ho vždycky spotřebovala). Samozřejmostí je, nabírat ho jen čistou lžičkou. Kromě dezertů ho využijete třeba do kávy nebo jen tak líznout ze lžičky:)
- Čerstvě vyndaný z lednice bude trošku tužší. Pokud s ním budete chtít třeba zdobit dort a budete potřebovat aby trochu tekl, nechte ho dojít do pokojové teploty.
Žádné komentáře :
Okomentovat