26 července 2022

SLANÝ KARAMEL


V poslední době mi přišlo několik otázek na slaný karamel. V receptech ho totiž vždycky mám jako kupovanou ingredienci. Já jsem byla líná ho dělat a vás zajímalo, kde ho koupit. Pravda je, že domácí karamel je docela jednoduchá záležitost a hlavně je asi tak stokrát levnější než ten kupovaný.

Takže tady je konečně recept a video s přípravou karamelu najdete v odkazu ZDE :)


Ingredience:

na 300ml karamelu


200 g krupicového cukru

80 g změklého másla

120 ml smetany ke šlehání

1 zarovnaná lžička soli (lze vynechat)


Postup:

  • Cukr vsypte na pánev a začněte zahřívat na středním ohni. Za občasného promíchávání nechte cukr postupně celý rozpustit.
  • Stáhněte teplotu a do rozpuštěného cukru dejte máslo a začněte promíchávat, až se máslo spojí s karamelem.
  • Vlijte smetanu a opět vše promíchávejte, až se směs spojí na hladký karamel.
  • Do karamelu vmíchejte sůl. Tento krok vynechte v případě, že chcete jen obyčejný nesolený karamel.
  • Hotový karamel vlijte do uzavíratelné čisté sklenice a uchovávejte v lednici.
  • Jak dlouho vydrží? Určitě týden (asi i delší dobu, ale já jsem ho vždycky spotřebovala). Samozřejmostí je, nabírat ho jen čistou lžičkou. Kromě dezertů ho využijete třeba do kávy nebo jen tak líznout ze lžičky:)
  • Čerstvě vyndaný z lednice bude trošku tužší. Pokud s ním budete chtít třeba zdobit dort a budete potřebovat aby trochu tekl, nechte ho dojít do pokojové teploty.






Žádné komentáře :

Okomentovat