10 ledna 2022

KUŘE MADRÁS


Jeden z tradičních indických receptů. Je lehce až středně pálivý, ale rozhodně ne tolik jako třeba kuře vindaloo, takže ho bez obav můžete uvařit. Nejlepší příloha je podle mě basmati rýže. U kuřete je totiž spousta omáčky a tu byste si s indickým chlebem tolik neužili.


Podle možností a ročního období můžete nahradit:

čerstvá rajčata / rajčata v plechovce

čerstvý zázvor / sušený zázvor

čerstvé chilli papričky / sušené chilli


Ingredience

4 porce


4 vykostěná kuřecí stehna (kůži můžete nechat)

1 střední bílá cibule

1 střední červená cibule

1 plechovka rajčat (v létě 4 velká rajčata)

4 stroužky česneku

1 lžíce ghí

500 ml kuřecího vývaru

500 ml kokosového mléka


Koření:

1 lžička mletého hřebíčku

1 lžička mletého kardamonu

1 lžička mletého koriandru

1 lžička kurkumy

2 lžíce kari

1/2 lžičky skořice

1 lžička chilli (nebo podle chuti)

sůl

pepř


Marináda:

2 lžíce oleje

1 lžička soli

1 lžíce opečeného kari (ze seznamu koření)

1 lžička kurkumy

chilli


Postup:

  • Na středním plameni rozpalte pánev a nasypte do ní 2 lžíce kari koření. Za stálého promíchávání opékejte 2 minuty. Vsypte do misky a nechte vychladnout.
  • V míse smíchejte suroviny na marinádu a maso důkladně potřete ze všech stran. V míse nechte 1 hodinu marinovat.
  • Cibule nakrájejte nahrubo, česnek najemno a pokud používáte čerstvá rajčata, nakrájejte je na kostičky.
  • V pánvi rozehřejte lžíci ghí a začněte opékat maso. Opečené maso dejte stranou a na pánev vhoďte cibuli. Když začne cibule lehce zlátnout, přidejte česnek a ještě asi minutu opékejte. Přidejte všechno koření a opět asi minutu opékejte, nezapomeňte dobře míchat, ať se koření nespálí.
  • Přidejte rajčata, promíchejte. Vlijte vývar a kokosové mléko, promíchejte a přidejte maso. Ztlumte plamen a nechte 30 minut probublávat.
  • Podávejte s basmati rýží.




Žádné komentáře :

Okomentovat