Skořicové kynuté těsto se skořicovou náplní. Po víkendu se dá říct, že tohle je pro spoustu lidí recept na přání. Teď už je jenom upéct, zatopit v krbu nebo zapálit svíčku a uvařit si k nim hrnek čaje.
Šneky můžete upéct buď odděleně nebo takhle ve stylu buchet. Tyto jsem pekla ve velké remosce (28cm)
Ingredience:
Těsto:
230 ml vlažného mléka
60 g krupicového cukru
0,5 kostky čerstvého droždí
500 g hladké mouky
70 g rozpuštěného másla
1 vejce
1 zarovnaná lžíce skořice
špetka soli
Náplň:
100 g třtinového cukru
100 g rozpuštěného másla
2 zarovnané lžíce skořice
Polevu vyberte podle chuti, buď jednu nebo druhou. První je řídká a je na šnecích na fotce. Druhá je krémová, bílá.
Poleva č.1:
100 g moučkového cukru
10 g másla
20 ml mléka
1 lžíce rumu tuzemáku
Poleva č.2:
100 g sýru typu Philadelphia (Matylda atd..)
60 g cukru krupice
50 g rozpuštěného másla
1 lžička vanilkového extraktu
Postup:
- Nejdříve udělejte kvásek. Z celkového množství ingrediencí odlijte 100 ml mléka, přidejte rozdrobené droždí, 2 lžíce cukru a 3 lžíce mouky. Promíchejte a na teplém místě nechte 15 minut vzejít kvásek.
- V míse smíchejte hladkou mouku, cukr, skořici a špetku soli. Dobře promíchejte a přidejte zbytek mléka, rozpuštěné máslo, vajíčko a kvásek. Vypracujte hladké těsto.
- Těsto nechte 45 minut až hodinu kynout na teplém místě. Poté těsto znovu propracujte a nechte kynout dalších 45 minut.
- Mezitím co těsto kyne si připravte náplň. V misce smíchejte rozpuštěné máslo s třtinovým cukrem a skořicí. Náplň by neměla být tekutá, musí jít na těsto namazat. Proto, pokud kvůli rozpuštěnému máslu bude příliš řídká, dejte ji na chvíli do ledničky ztuhnout.
- Z vykynutého těsta vyválejte obdélník přibližně 30 x 50 cm velký. Vyválené těsto potřete rovnoměrně skořicovou náplní a z delší strany zarolujte.
- Zarolované těsto nakrájejte na 3 cm široká kolečka. Ta pokládejte na pekáček nebo do remosky, ale nechávejte malé rozestupy na kynutí. Nechte ještě 30 minut kynout. Po nakynutí potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180°C do zlaté barvy.
- Hotové šneky nechte vychladnout a mezitím připravte polevu.
- Vznikne jednoduše smícháním rozpuštěného másla, cukru, mléka a rumu pro ty, kdo nechtějí "patlavou" bílou polevu nebo smícháním rozpuštěného másla, sýru, cukru a vanilkového extraktu.
- Upečené šneky pomocí lžíce pocákejte rumovou polevou. Bílá poleva se polévá, je jí docela hodně tak pěkně polít a už si jen pochutnat.
Žádné komentáře :
Okomentovat