06 října 2021

SLADKOKYSELÉ HOUBY


 Poslední recept ve spolupráci s Bzeneckým octem je recept na houby ve sladkokyselém nálevu. Protože co Čech, to houbař a u nás doma nesmí sladkokyselé houbičky nikdy chybět. Nakládat můžete buď malé houbičky celé nebo přepůlené, ale i větší houby, pokrájené na kusy. Nejlepší výsledek bude vždy s pevnými houbami, žádné změklé babky do octa nedávejte. Poslední tip je na konzistenci nálevu. My doma houby po uvaření pouze scedíme, ale už neproplachujeme vodou. Díky tomu se nálev táhne a tak jsme na to zvyklí. Komu by tahle konzistence nálevu vadila, stačí uvařené houby v cedníku propláchnout vodou a nálev bude řídký, vodový.

Ingredience:

Nálev:

2 litry vody

500 ml Bzeneckého kvasného octa

60 g soli

130 g cukru

10 kuliček pepře

3 kuličky nového koření

3 bobkové listy

5 hřebíčků

0,5 lžičky hořčičných semínek



Postup:

  • Do hrnce vlijte vodu, ocet a všechno koření, přiveďte k varu a 5 minut povařte.
  • Mezitím si pokrájejte houby, vložte je do druhého hrnce, zalijte vodou, přidejte trochu soli a 3 lžíce octa a 5 minut povařte.
  • Houby sceďte a dejte do vyvařených skleniček.
  • Zalijte vroucím lákem, zašroubujte a každou skleničku otočte dnem vzhůru. Nechte vychladnout. 






Žádné komentáře :

Okomentovat