Tahle kultovní chilli omáčka je na světě už přes 40 let a já osobně na ní mám ráda to, že je ostrá, ale extrémně nepálí. Tradičně se vyrábí z červených jalapeňos papriček, které mají pálivost 2500-8000 SHU (Scovilleova stupnice pálivosti chilli, jalapeňos jsou na konci, první místa zaujímají papričky s 2-3 000 000! SHU).
Pokud pěstujete vlastní chilli, ale ne jalapeňos, můžete je na srirachu využít, ale ideálně by se jejich pálivost měla pohybovat ve stejném rozmezí jako u jalapeňos papriček.
V tomto receptu se dozvíte, jak s klasickým českým bzeneckým octem vyrobit tradiční asijskou chilli omáčku.
Ingredience:
600 g červených chilli papriček (ideálně jalapeňos)
10 stroužků česneku
4 lžičky soli
4 lžíce bzeneckého bílého vinného octa
2 lžíce rybí omáčky
60 g třtinového cukru
60 g krupicového bílého cukru
Postup:
- Chilli papričky (celé, jen bez stopky), česnek, sůl a cukr vložte do mixéru/blenderu a rozmixujte na hrubé pyré.
- Pyré nalijte do horkou vodou vysterilizované sklenice a zakryjte (ne vzduchotěsně). Pyré nechte při pokojové teplotě 3 dny fermentovat (= stát na lince).
- Čtvrtý den směs přelijte do mixéru a rozmixujte na co nejjemnější hladkou pastu. Tu ještě propasírujte přes cedník, ať docílíte hladké sriracha konzistence.
- Hladkou směs nalijte do hrnce, přidejte ocet a rybí omáčku. Přiveďte k varu a horkou omáčku plňte do vroucí vodou vysterilizovaných skleniček.
Žádné komentáře :
Okomentovat