Konečně se udělalo hezčí počasí a s ním přichází i chuť na saláty. Aby to ale nebyl jen tak obyčejný salát, ale salát, který zasytí a můžete si ho dát třeba k večeři, přidala jsem pro tentokrát krevety a uzeného lososa. Společně se zálivkou ze zakysané smetany, bylinkového octa a medu k sobě skvěle ladí.
Recept je vytvořený ve spolupráci s Bzeneckým octem.
Ingredience:
2 porce
Krevety:
500 g celých nevařených krevet
3 lžíce olivového oleje
4 stroužky česneku
3 lžíce citrónové šťávy
sůl
pepř
1 hrst posekané hladkolisté petrželky
150 ml bílého vína
-----------------------------------------------------------------------
Salátová zálivka:
2 lžíce zakysané smetany
1 lžíce Bzeneckého bylinkového octa
1 lžíce tekutého medu
1 lžíce olivového oleje
1 lžička dijónské hořčice
sůl
pepř
-------------------------------------------------------------------------
80 g uzeného lososa
Salát lollo biondo
Postup:
- Příprava krevet: Syrové krevety můžete připravit několika způsoby. Můžete je marinovat celé, neoloupané a loupat je až po tepelné úpravě. Pokud chcete krevety vyčistit od střívka, jde to nejlépe v syrovém stavu. Z krevety oloupete krunýř, odlomte hlavu, pěkné je nechat ocásek, ale je to jen na efekt a pokud z krevet nechcete nic loupat při jídle, oloupejte krevetu úplně celou a lehce jí nařízněte záda. Střívko je uvnitř krevety jako taková černá nitka a jde docela dobře vyndat.
- Syrové (šedé) krevety jsou na marinování nejvhodnější, protože za syrova nejlépe vstřebají všechny chutě. Z olivového oleje, citrónové šťávy a prolisovaných stroužků česneku si připravte marinádu, lehce osolte a opepřete a nechte pár hodin nebo klidně do druhého dne v lednici marinovat.
- Omytý salát osušte a natrhejte na menší kousky. Ze zakysané smetany, bylinkového octa, oleje, medu a hořčice připravte dresing, podle chuti osolte a opepřete.
- Marinované krevety dejte okapat na cedník, pokud pustily vodu. Rozpalte pánev a přidejte lžíci olivového oleje, na pánev dejte krevety a zprudka je opečte dorůžova. Podle velikosti krevet to trvá z každé strany asi 2 minuty. K růžovým krevetám přilijte bílé víno, ztlumte plamen a za občasného promíchání počkejte, až se odpaří alkohol, bude to trvat asi 5 minut. Tip: většinou na pánvi moc šťávy nezůstane, ale pokud ano, smíchám jí se salátovou zálivkou.
- Mezitím promíchejte zelený salát se zálivkou, naservírujte na talíře, přidejte kousky uzeného lososa a nakonec krevety. Dobrou chuť!
Žádné komentáře :
Okomentovat