28 dubna 2021

STROUHÁNÍ DO POLÉVKY


 V poslední době jsem si strouhání dost oblíbila. Jeho hlavní výhoda je v tom, že jeho příprava je (oproti domácím nudlím) extrémně rychlá. Pokud nemáte domácí vajíčka a chcete strouhání vylepšit, přidejte do něj trochu kurkumy. Chuťově vám polévku nijak neovlivní a strouhání bude krásně žluté. Tento fígl můžete samozřejmě použít i u domácích těstovin nebo nudlí do polévky :)

Rozmezí 120-150 g mouky znamená, že budete potřebovat množství mouky podle velikosti vajíčka. Mohla bych to přesně odvážit, ale potom by se muselo vážit každé vejce a přepočítávat množství mouky a bylo by to zbytečně zdlouhavé. Tenhle recept prostě funguje a nikdy se nestalo, že by se nepovedl ..více pod receptem.

Množství je na velký hrnec polévky


Ingredience:

120 - 145 g hrubé mouky

1 vejce

půl zarovnané lžičky kurkumy


Postup:

  • V misce metličkou rozmíchejte vajíčko společně s kurkumou. 
  • V receptu budeme vycházet z toho, že máte menší vajíčko.
  • Odvažte si 120 g hrubé mouky.
  • K rozšlehanému vejci vsypte 120 g mouky a vidličkou začněte zpracovávat na těsto. Ve chvíli, kdy promícháte všechna vejce s moukou, vyklopte těsto na slabě pomoučněnou plochu a vypracujte těsto.
  • Těsto by mělo být tak tuhé, aby se dalo strouhat, ale musí být kompaktní a nesmí se rozpadat.
  • Pokud tedy máte větší vejce a těsto je na první pohled příliš řídké, odvažte si dalších 30 g hrubé mouky a podle potřeby přidávejte.
  • Já jsem nikdy nepřidala víc jak 130 g mouky, nikdy jsem neměla tak velké vajíčko.
  • Hotové těsto nastrouhejte na hrubé části struhadla. Těsto nestrouhejte všechno naráz, na jednu hromadu, protože by se vám mohlo slepit. Lepší je po částech ho zlehka prosypávat hrubou moukou.
  • Hotové strouhání uvařte zvlášť v lehce osolené vodě. Vaření zvlášť je lepší kvůli opadávající mouce z prosypávání, ať mouka není v polévce.
  • Pokud všechno strouhání nespotřebujete, můžete ho usušit a skladovat stejně jako polévkové nudle.



Žádné komentáře :

Okomentovat