V poslední době jsem si strouhání dost oblíbila. Jeho hlavní výhoda je v tom, že jeho příprava je (oproti domácím nudlím) extrémně rychlá. Pokud nemáte domácí vajíčka a chcete strouhání vylepšit, přidejte do něj trochu kurkumy. Chuťově vám polévku nijak neovlivní a strouhání bude krásně žluté. Tento fígl můžete samozřejmě použít i u domácích těstovin nebo nudlí do polévky :)
Rozmezí 120-150 g mouky znamená, že budete potřebovat množství mouky podle velikosti vajíčka. Mohla bych to přesně odvážit, ale potom by se muselo vážit každé vejce a přepočítávat množství mouky a bylo by to zbytečně zdlouhavé. Tenhle recept prostě funguje a nikdy se nestalo, že by se nepovedl ..více pod receptem.
Množství je na velký hrnec polévky
Ingredience:
120 - 145 g hrubé mouky
1 vejce
půl zarovnané lžičky kurkumy
Postup:
- V misce metličkou rozmíchejte vajíčko společně s kurkumou.
- V receptu budeme vycházet z toho, že máte menší vajíčko.
- Odvažte si 120 g hrubé mouky.
- K rozšlehanému vejci vsypte 120 g mouky a vidličkou začněte zpracovávat na těsto. Ve chvíli, kdy promícháte všechna vejce s moukou, vyklopte těsto na slabě pomoučněnou plochu a vypracujte těsto.
- Těsto by mělo být tak tuhé, aby se dalo strouhat, ale musí být kompaktní a nesmí se rozpadat.
- Pokud tedy máte větší vejce a těsto je na první pohled příliš řídké, odvažte si dalších 30 g hrubé mouky a podle potřeby přidávejte.
- Já jsem nikdy nepřidala víc jak 130 g mouky, nikdy jsem neměla tak velké vajíčko.
- Hotové těsto nastrouhejte na hrubé části struhadla. Těsto nestrouhejte všechno naráz, na jednu hromadu, protože by se vám mohlo slepit. Lepší je po částech ho zlehka prosypávat hrubou moukou.
- Hotové strouhání uvařte zvlášť v lehce osolené vodě. Vaření zvlášť je lepší kvůli opadávající mouce z prosypávání, ať mouka není v polévce.
- Pokud všechno strouhání nespotřebujete, můžete ho usušit a skladovat stejně jako polévkové nudle.
Žádné komentáře :
Okomentovat