09 dubna 2021

OŘECHOVÉ ŘEZY SE ŽLOUTKOVOU POLEVOU



Vždycky říkám, že když jsou v tom vlašáky, je to moje oblíbený. A tyhle ořechové řezy na tom nejsou jinak.

Jednoduchý dezert, který peču podle receptu od babičky. Na začátek jenom upozorním, že v polevě jsou syrové žloutky a ingredience v receptu jsou na malou formu, takže pokud chcete celý plech, množství minimálně zdvojnásobte:)

Ingredience:

pečící forma 18x23 cm

Těsto:

100 g másla

90 g hladké mouky

120 g cukru moučka

100 g mletých vlašských ořechů

sníh ze 3 bílků

špetka soli


Poleva:

3 žloutky

150 g moučkového cukru

1 lžíce tuzemáku


Postup:

  • Rozpusťte máslo a vyšlehejte ho společně s cukrem. Přidejte mouku a mleté ořechy a promíchejte. Vznikne tužší těsto. Nakonec ušlehejte bílky se špetkou soli na tuhý sníh a přimíchejte do těsta.
  • Nalijte na plech (s pečícím papírem nebo vymazaný a moukou vysypaný) a pečte na 175°C do zlatova, přibližně 20-25 minut.
  • Po upečení dejte korpus chladit a ze žloutků, cukru a rumu ušlehejte polevu. Tu nalijte na vychladlý korpus a nechte do druhého dne zatuhnout.



2 komentáře :

  1. AAAAch, na tento recept jsem naprosto zapomněla...přitom ho miluji. Děkuji za připomenutí....hned dnes ho upeču :-)

    OdpovědětVymazat