Tuhle meducínu dělám každý podzim, zimu i jaro. Ale právě teď se hodí víc než kdy jindy.
Odvážní si nalijí panáka (většího). Pro koho je to moc velká síla, tak ideální použití je jako ovocnou šťávu = dát cca 3 cm ode dna a dolít studenou vodou. Nebo úplně stejný postup, ale zalít teplou vodou. Horkou vodou by se zbytečně zničilo spousta vitamínů.
P.S. Pokud nemáte odšťavňovač, tak citrusy ručně vymačkejte a zázvor (oloupaný) nastrouhejte na co nejjemnějším struhadle. Další možnost je citrusy ručně vymačkat a společně s nastrouhaným zázvorem vše rozmixovat.
Uchovávejte zavřené ve sklenici v lednici. Tyhle šťávy jsou vždy nejlepší co nejčerstvější, ale já vždy odšťavním následující množství a to nám vydrží v lednici na celý týden.
Pokud seženete čerstvou kurkumu, můžete kus odšťavnit společně se zázvorem místo sušené.
Na zdraví!
Ingredience:
6 pomerančů (šťáva)
3 citróny (šťáva)
2 lžičky mleté kurkumy
200 g čerstvého zázvoru
3 lžičky medu
1/3 lžičky kajenského pepře
Postup:
pokud budete používat odšťavňovač:
- Pomeranče a citróny oloupejte, zázvor omyjte a nalámejte na menší kusy (podle velikosti).
- Citrusy a zázvor odšťavněte.
- Do vylisované šťávy vmíchejte med, kurkumu (pokud nelisujete čerstvou) a kajenský pepř.
- Slijte do uzavíratelných skleniček a uchovávejte v lednici.
Žádné komentáře :
Okomentovat