Snadný domácí a máslový toustový chléb.
Ingredience:
forma 30 x11 výška 7 cm
500 g hladké mouky
270 g mléka
50 g másla (rozpuštěného)
1 sáček instantního droždí (7g) *
1 vejce velikosti S
10 g soli
+ máslo na vymazání formy
+ rozšlehané vejce na potření
* řiďte se návodem na sáčku, některé droždí je na 1 kg mouky a některé je na 500 g mouky
Vejce velikosti S váží asi 45-50 g, pokud máte větší vejce, v hrnku ho rozšlehejte, 45-50 g použijte do těsta a zbytek na potření toustového chleba
Postup:
- Do mísy robota vsypte droždí, sůl a mouku, promíchejte a přilijte mléko, vejce a rozpuštěne a trochu zchladlé máslo. Vypracujte hladké těsto, trvat to bude asi 5 minut.
- Z těsta vyndejte hnětací hák, mísu přikryjte potravinovou fólií a těsto nechte hodinu vykynout. Já si vždy pod mísu s těstem dám menší misku s teplou vodou, ať těsto pěkně kyne.
- Vykynuté těsto vyklopte na pomoučněnou pracovní desku a vyválejte do tvaru obdélníku - na délku formy na pečení.
- Těsto srolujte do tvaru veky a vložte do máslem vymazané formy.
- Zakryjte fólií a nechte další hodinu kynout. Přibližně po půl hodině kynutí nezapomeňte z formy sundat fólii, těsto nakonec bude vykynuté nad horní okraj formy a k fólii by se přilepilo.
- Vykynutý tousťák potřete rozšlehaným vejcem a pečte v troubě rozehřáté na 175°C přibližně 45 minut. Pokud by hodně hnědnul, stačí formu překrýt alobalem.
- Upečený chléb opatrně vyndejte z formy a nechte vychladnout na mřížce.
Přiznám se, že ten jsem ještě doma nepekla... :)
OdpovědětVymazatChtěla bych tě pozvat na giveaway, která probíhá do neděle a jeden z čtenářů získá spoustu dobrot. :) Mohlo by tě to oslovit.
https://corculum.blogspot.com/2020/12/novorocni-giveaway-2021.html