A tady je pro vás další vánoční recept, voňavá tvarohová štola.
Trochu jsem si ji upravila podle své chuti a rozinky a kandované ovoce jsem vyměnila za sušené višně a sušené meruňky.
Ingredience:
na 2 štoly
500 g polohrubé mouky
250 g tučného tvarohu (ve vaničce)
130 g cukru moučka
špetka mleté vanilky
1 prášek do pečiva
2 vejce
200 g másla, hodně povoleného
50 g sekaných mandlí
50 g sekaných vlašských ořechů
100 g sušených meruněk, pokrájených
100 g sušených višní
citrónová kůra z 1 citrónu
+ rum na naložení sušeného ovoce
+ 2 plné lžíce másla na potření s 1 lžící rumu a moučkový cukr na posypání
- Postup:
- Den předem naložte sušené ovoce do rumu. Višně vcelku a meruňky pokrájejte na menší kousky, přibližně o velikosti větší rozinky. Ovoce dejte do uzavíratelné krabičky a zalijte rumem, jen tak těsně, nemusí být potopené. Je to lepší, protože když to s rumem nepřeženete, krásně se do ovoce všechen vsákne a vy nebudete muset ovoce slévat.
- V míse smíchejte mouku s cukrem a kypřícím práškem. Ve druhé míse smíchejte tvaroh se změklým máslem (můžete použít šlehač), citrónovou kůrou a vejci. Přidejte k mouce a vypracujte hladké těsto.
- Těsto položte na pomoučněný vál, rukou roztáhněte/roztlačte do stran a posypejte sušeným ovocem (pokud vám v něm zbyla trocha rumu, nezapomeňte slít) a posekanými ořechy.
- Těsto zarolujte a ještě ručně trochu prohněťte, tak do něj ovoce a ořechy zapracujete nejlépe. Hotové těsto přikryjte fólií, ať neoschne a nechte 30 minut odpočinout.
- Těsto rozdělte na 2 poloviny a z každé vytvarujte štolu.
- Pečte v Remosce (každou zvlášť) přibližně 45 minut nebo v troubě vyhřáté na 180°C. Po dvaceti minutách pečení překryjte štolu alobalem, ať se nahoře nepřipálí. Dopečte. Já teplotu kontroluji vpichovým teploměrem. Při 95°C uvnitř je určitě dopečená. Kontrolovat můžete i špejlí. Těsto se na ni nesmí přilepit.
- Mezitím rozehřejte máslo, přidejte rum. Upečené štoly dejte chladit na mřížku, každou potřete ještě horkou rozpuštěným máslem a bohatě pocukrujte moučkovým cukrem. Cukr na štolu "uplácejte" rukou. Spojí se s rumovým máslem a vznikne tak typická cukrová vrstva štoly.
- Vychladlé štoly zabalte do alobalu a nechte 1-2 dny uležet v lednici.
Žádné komentáře :
Okomentovat