Letos v létě a hlavně na podzim jsem je dělala vždycky o víkendu, když jsme měli na chalupě kamarády. Udělat plnou pánev huevos rancheros je totiž o dost snazší a hlavně originálnější a lepší než mazat a obkládat chleby pro partu chlapů :)
Tradiční huevos rancheros neboli farmářská (rančerská) vejce pochází z Mexika, kde se podávají jako velká a vydatná snídaně. Nesmí chybět vejce, salsa z rajčat, chilli papriček, cibule a koriandru. Jako přílohu můžete zvolit fazole, rýži, kukuřičné tortily nebo guacamole. Plátky avokáda také můžete použít na ozdobu hotového jídla a vše nezapomeňte zasypat koriandrem nebo hladkolistou petrželkou. Do pánve na závěr můžete nasypat strouhaný cheddar nebo na zjemnění trochu zakysané smetany. V létě můžete samozřejmě konzervovaná rajčata nahradit čerstvými (spařenými a oloupanými).
Různé varianty jsem vám prozradila a teď, jak je máme rádi my:
Ingredience:
4 porce:
2 lžíce oleje
1 červená cibule
3 stroužky česneku
400 g konzerva loupaných sekaných rajčat
400 g konzerva fazolí*
chilli papričky podle chuti
1 zarovnaná lžička mletého římského kmínu
sůl
pepř
4 vejce
velká hrst strouhaného cheddaru
čerstvý koriandr na posypání
případně avokádo na ozdobu
*nejradši mám fazole "M&S Baked beans in a rich tomato sauce"- pečené fazole v rajčatové omáčce, dávám je do pánve i s nálevem, seženete je třeba na rohlíku nebo v M&S, ale nic se nestane, pokud použijete kterékoli podle chuti.
Postup:
- Cibuli oloupejte a nakrájejte na kolečka, česnek a chilli papričku na plátky. Do pánve vlijte olej a na středním plameni začněte opékat cibuli. Když začne cibule měknout, přibližně po třech minutách, přidejte česnek, chilli a římský kmín. Ještě minutku opékejte, až se česnek a římský kmín rozvoní a přidejte rajčata i fazole. Osolte a opepřete, vše společně promíchejte, přiklopte pokličkou a duste 5 minut. Po pěti minutách ochutnejte. V tuto chvíli musí být rajčatovo-fazolová směs finálně dochucená, protože přijdou na řadu vejce a směs už nebudete moci promíchávat.
- Do dochucené směsi naznačte vařečkou 4 důlky a do každého vyklepněte vejce. Přiklopte pokličkou a občas zkontrolujte - vejce by měla mít hotový bílek, ale tekutý žloutek, což trvá asi 3-4 minuty na mírném plameni.
- Nakonec vše posypejte velkou hrstí strouhaného cheddaru a bohatě posypejte koriandrem.
- Podávejte s kukuřičnou tortillou jako Mexičani nebo bagetou či chlebem jako Češi, dobrou chuť!
Žádné komentáře :
Okomentovat