02 listopadu 2020

KOPROVKA S HOVĚZÍM MASEM










Jsem na chalupě a prší. Dělám koprovku, protože je fakt zima, dělám zimní verzi s masem (letní s
vajíčkem a bramborem najdete tady). A protože prší fakt hodně a venku nemůžu nic dělat, rozhodla jsem se recept připravit na blog.

Tajemství téhle koprovky spočívá v tom, že se maso nevaří, ale peče se společně se zeleninou a hlavně koprovými stonky. Stonky používám i do základu jednoduché koprovky s vajíčkem. Je to skvělý. Maso, zelenina a stonky kopru společně vytvoří silný vývar, z kterého nakonec uděláte bezva omáčku.

Příprava je úplně jednoduchá, jenom si na přípravu nechte dostatek času. Jen maso se peče 3 hodiny plus dokončení omáčky, knedlík uděláte během přípravy omáčky, ale i tak 4 hodiny potřebovat budete.

Ingredience:
6 porcí

1,5 kg hovězího masa (nejradši mám krk, loupanou plec nebo hovězí váleček)
2 menší mrkve
1 cibule
1 malý celer (nebo kousek většího)
1 malá petržel
2 bobkové listy
4 kuličky nového koření
4 kuličky pepře
2 svazky kopru
sůl

Na dokončení omáčky:
3 plné lžíce másla
3 plné lžíce hladké mouky
250 ml 33% smetany
cukr
ocet 
sůl

Postup:
  • Z masa nožem odstraňte všechny blány, ať zůstane jen čistý kus masa.
  • Očistěte všechnu zeleninu a společně s kořením ji vložte do uzavíratelného pekáčku nebo remosky. Kopr odrhněte a stonky také vložte do pekáčku.
  • Maso ze všech straň důkladně osolte a vložte do pekáče k zelenině.
  • Podlijte vodou tak, aby bylo maso zhruba do poloviny potopené.
  • Přiklopte a pečte v troubě na 180°C nebo v remosce 1,5 hodiny.
  • Po hodině a půl maso otočte a znovu pečte 1,5 hodiny.
  • Po třech hodinách by mělo být maso jak dort. Pečené maso vyndejte z pekáčku a vývar přeceďte. 
  • V hrnci rozpusťte máslo a přidejte mouku, minutu opékejte a zalijte vlažným vývarem, postupně, po troškách a metličkou rychle rozmíchávejte, ať se nevytvoří žmolky. (ve fotkách pod receptem je fotka nejlepší antižmolkový metličky, za pár korun z Ikea a na omáčky bez žmolků je fakt nejlepší).
  • Vařte 20 minut, mouka se v omáčce musí provařit. Pokud by omáčka byla příliš hustá přidejte podle potřeby trochu vody.
  • Nakonec přilijte smetanu, ještě krátce povařte, vypněte a vmíchejte posekaný kopr. Omáčku ochutnejte a dochuťte podle vlastní chuti. Někdo má rád sladkou a někdo kyselejší. Já mám ráda kyselejší, takže přidávám nakonec 2 lžíce octa.










Žádné komentáře :

Okomentovat