Recept jsme se Zdendou vymysleli v létě. Roky zpátky byl hlavní hvězdou našeho grilu hamburger. Letos ho nahradila žebra. Kolik marinád už jsme zkoušeli? No..hodně. Tuhle verzi marinády jsme letos sestavili z toho, co dům dal, je úplně strašně jednoduchá a tak dobrá, že jsme od té doby nezkusili jinou. Někdo musí mít vždy v lednici majonézu nebo tatarku, nám v lednici nikdy nechybí dobrej kečup. Takže základ máme :)
Dnes vám přináším recept na perfektní grilovaná žebra, který jsem připravila ve spolupráci s obchodem grilcentrum .
Ingredience:
2 porce
1 kg vepřová masitá žebra
Nálev na vaření žeber:
4 litry vody
1 zarovnaná lžíce soli
8 kuliček pepře
3 kuličky nového koření
1 bobkový list
1 mrkev
1 cibule
1 kousek celeru
3 lžíce octa
Marináda
6 lžic kečupu
4 lžíce sójové omáčky
2 lžíce worchesterové omáčky
4 stroužky česneku
chilli podle chuti a pálivosti kečupu
- druhý den do zbytku marinády přidat 1 lžičku medu
K podávání:
opečená kukuřice, zelenina , chléb...podle chuti
Postup:
- Ze všeho nejdříve uvařte žebra.
- Do hrnce vlijte vodu, přidejte koření, sůl (stačí zarovnaná lžíce, sůl je i v marinádě) ocet a zeleninu pokrájenou na menší kousky. Přiveďte k varu a vařte 15 minut. Vznikne rychlý vývar, ve kterém se žebra zatáhnou a nepustí chuť a šťávu. Po patnácti minutách do vroucího vývaru vložte žebra a vařte doměkka. Většinou to trvá hodinu. Hotová žebra vyndejte z vývaru a nechte vychladnout.,
- Připravte si marinádu. V hrnku smíchejte kečup, sójovou i worchesterovou omáčku, drcený česnek a podle chuti chilli. Marinádou potřete žebírka z obou stran a nechte přes noc marinovat. Zbytek marinády uložte do lednice. Druhý den rozehřejte zbytek marinády a přimíchejte k ní pořádnou lžičku medu. Žebra rozprostřete na plech a pečte na 200°C z každé strany 10-15 minut nebo na grilu na nepřímém ohni stejnou dobu. Během pečení občas potřete marinádou s medem.
- Podávejte s grilovanou kukuřicí, chlebem, čerstvou nebo nakládanou zeleninou, podle toho, co máte nejradši.
- Nakonec zlehka posypejte vločkami soli.
Žádné komentáře :
Okomentovat