29 listopadu 2020

ČOKOLÁDOVÝ DORT S ČERVENÝM PEPŘEM








Můj druhý recept připravený ve spolupráci s grilcentrum.cz a jejich červeným kampotským pepřem 

je čokoládový dort. Tenhle druh pepře se krásně hodí na ryby, ale i na sladké a hlavně k čokoládě.

Takže jsem náš oblíbený recept na čokoládový dort vylepšila o červený pepř a celou předvánoční atmosféru prossecem

Svíčka je Woodwick s praskajícím dřevěným knotem a krásnou vánočně kořeněnou vůní. Když už jsme u těch blížících se Vánoc, myslím, že tahle svíčka je opravdu krásný dárek :)


Korpus:

Dortová forma průměr 19 cm

50 g třtinového cukru

3 vejce

80 g polohrubé mouky

1 čajová lžička kypřícího prášku

15 g kakaa

50 g másla

špetka soli


Čokoládová pěna:

125 g čokolády (použila jsem 75%)

130 g másla

80 g třtinového cukru

30 ml kávy

3 vejce

1 lžíce dobrého rumu (nebo koňaku)

špetka soli

půl lžičky jemně nadrcených perliček červeného kampotského pepře


Postup:

Korpus:

  • Oddělte žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte společně s cukrem a pomalinku k nim přilévejte i rozpuštěné máslo. Přidejte mouku promíchanou s kakaem a kypřícím práškem a nakonec pomalu přimíchejte sníh z bílků a vše dobře promíchejte, propojte.
  • Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou. Nalijte těsto do formy a na 175°C pečte 15 minut.
  • Hotový korpus nechte ve formě vychladnout a připravte čokoládovou pěnu.
  • Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu společně s máslem. Rozpuštěnou směs nechte zchladnout na cca 37°C. Stačí zkusit prstem, čokoláda vás nesmí pálit.
  • Oddělte žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh. 
  • Žloutky spolu s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, nakonec přidejte pepř.
  • Do čokoládové směsi přimíchejte žloutkovou směs, lžíci rumu a nakonec opatrně sníh z bílků. Vše promíchejte a pěnu nalijte na čokoládový korpus. Vychlaďte přes noc v lednici.

Žádné komentáře :

Okomentovat