Můj druhý recept připravený ve spolupráci s grilcentrum.cz a jejich červeným kampotským pepřem
je čokoládový dort. Tenhle druh pepře se krásně hodí na ryby, ale i na sladké a hlavně k čokoládě.
Takže jsem náš oblíbený recept na čokoládový dort vylepšila o červený pepř a celou předvánoční atmosféru prossecem.
Svíčka je Woodwick s praskajícím dřevěným knotem a krásnou vánočně kořeněnou vůní. Když už jsme u těch blížících se Vánoc, myslím, že tahle svíčka je opravdu krásný dárek :)
Korpus:
Dortová forma průměr 19 cm
50 g třtinového cukru
3 vejce
80 g polohrubé mouky
1 čajová lžička kypřícího prášku
15 g kakaa
50 g másla
špetka soli
Čokoládová pěna:
125 g čokolády (použila jsem 75%)
130 g másla
80 g třtinového cukru
30 ml kávy
3 vejce
1 lžíce dobrého rumu (nebo koňaku)
špetka soli
půl lžičky jemně nadrcených perliček červeného kampotského pepře
Postup:
Korpus:
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli ušlehejte tuhý sníh. Žloutky vyšlehejte společně s cukrem a pomalinku k nim přilévejte i rozpuštěné máslo. Přidejte mouku promíchanou s kakaem a kypřícím práškem a nakonec pomalu přimíchejte sníh z bílků a vše dobře promíchejte, propojte.
- Dortovou formu vymažte máslem a vysypejte moukou. Nalijte těsto do formy a na 175°C pečte 15 minut.
- Hotový korpus nechte ve formě vychladnout a připravte čokoládovou pěnu.
- Ve vodní lázni pomalu rozpusťte čokoládu společně s máslem. Rozpuštěnou směs nechte zchladnout na cca 37°C. Stačí zkusit prstem, čokoláda vás nesmí pálit.
- Oddělte žloutky od bílků. Z bílků se špetkou soli vyšlehejte tuhý sníh.
- Žloutky spolu s cukrem vyšlehejte do světlé pěny, nakonec přidejte pepř.
- Do čokoládové směsi přimíchejte žloutkovou směs, lžíci rumu a nakonec opatrně sníh z bílků. Vše promíchejte a pěnu nalijte na čokoládový korpus. Vychlaďte přes noc v lednici.
- Hotový koláč můžete posypat kakaem smíchaným s trochou jemně drceného červeného kampotského pepř.
Žádné komentáře :
Okomentovat