Citrónová, moje oblíbená chuť. Nedávno mi kamarád doporučoval prostřeno, kde vaří jenom kuchaři. I když se na to normálně nedívám, jeden páteční večer jsem dala všech 5 dílů za sebou :) Zdeněk Pohlreich tam pekl citrónový koláč a já na něj hned dostala chuť. Jenže na stránkách byla k receptu jen jedna informace: Z.Pohlreich neposkytl žádný recept. Takže začala improvizace. Sice nevím, jak ten jeho koláč chutnal, ale tohle je fakt dobrá varianta:)
Koláč peču do dortové formy s průměrem 28 cm, můžete upéct i malé tartaletky, které vidíte na fotce, nebo jeden velký koláč a z případného zbytku těsta tartaletky.
Ingredience:
Těsto:
250 g hladké mouky
125 g studeného másla
70 g moučkového cukru
1 vejce
kůra z 1 citrónu
špetka soli
špetka mleté vanilky nebo extraktu
20 ml studené vody
Náplň:
170 g cukru krupice
125 ml smetany 33%
5 vajec
120 ml citrónové šťávy (=asi ze 3 citrónů)
kůra z 1 citrónu
1 lžíce škrobu
TIP: pokud máte, strouhněte do náplně trochu tonka fazole.
Postup:
- Ze všech ingrediencí na těsto vypracujte hladké těsto a nechte ho minimálně 30 minut odpočívat v lednici.
- Odpočinuté těsto vyválejte na placku silnou asi půl centimetru a těsto přeneste do máslem vymazané a moukou vysypané formy. Uhlaďte, seřízněte přebytečné okraje a vidličkou těsto propíchejte. Na těsto položte pečící papír, zasypejte zátěží (např. fazolemi, já měla hrách) a dejte na 10 minut předpéct do trouby vyhřáté na 180°C. Po deseti minutách sundejte papír s fazolemi a dejte ještě na 5 minut péct.
- Mezitím připravte náplň. Ušlehejte vejce s cukrem do světlé pěny. Přilijte smetanu a citrónovou šťávu, ve které rozmíchejte lžíci škrobu. Vše dobře promíchejte a nalijte na předpečené těsto.
- Vložte do trouby a teplotu snižte na 150°C. Pečte 20 - 25 minut.
Já citronové koláče miluji, na svém blogu mám taky recept, který se stal našim rodinným. Je výborný. Tento chci taky vyzkoušet.
OdpovědětVymazatTak jsem zvědavá, jak bude chutnat😊 a někdy zkusím ten váš rodinný 😊
OdpovědětVymazat