Co používám:
Nepřilnavá forma 30 x11cm výška 7cm
Pokud máte trochu větší, nic se neděje. Do menší bych těsto nedávala, množství těsta je na tuhle velikost formy akorát.
Dobroslad. Přírodní sladidlo vyrobené z ječmene, na pohled podobné medu, chuťově spíše karamelu. V těstě podporuje fermentaci a činnost kvasinek. Těsto je nadýchanější a déle vydrží. Tohle sladidlo můžete sehnat i pod dalšími názvy (např.Sladěnka..atd)
Na žitný chléb používám jedině žitnou mouku Probio. Zkusila jsem i jinou žitnou mouku, ale recept s ní tak dobře nefungoval.
Ingredience a postup:
forma 30 cm x11 cm výška 7 cm
1.ROZKVAS:
20 g žitného kvásku
70 g vlažné vody
70 g žitné chlebové mouky
- vše dobře promíchejte, překryjte potravinovou fólií a nechte 10-12 hodin prokvasit v pokojové teplotě. Rozkvas by měl zdvojnásobit svůj objem. V teple mu to jde rychle, ale v chladnější místnosti potřebuje více času.
2.KROK (po deseti až dvanácti hodinách)
150 g teplé vody (teplá voda z kohoutku, ne vroucí)
150 g žitné chlebové mouky
15 g Dobrosladu
+ celý rozkvas
- do mísy vlijte teplou vodu a přidejte Dobroslad. Za občasného míchání nechte Dobroslad ve vodě úplně rozpustit. Přidejte celý rozkvas a dobře promíchejte. Nakonec přidejte mouku, opět vše dobře promíchejte, zakryjte a nechte 3 hodiny prokvasit v pokojové teplotě.
3.TĚSTO
350 g vody
450 g žitné chlebové mouky
15 g soli
5 g celého kmínu
- všechny tyto ingredience přidejte do mísy k rozkvasu a vařečkou dobře promíchejte. Na žitné těsto nikdy nepoužívejte robota. Těsto musíte dobře a relativně rychle promíchat vařečkou nebo velkou lžící, z hnětení v robotu by byl chléb hutný a sražený.
Formu na pečení silně vymažte máslem a nandejte do ní těsto. Schválně píšu nandejte, protože žitné těsto je extrémně hutné a lepivé. Ani se nemusíte nijak snažit těsto ve formě uhladit, protože těsto bude ještě kynout a při kynutí pěkně celou formu vyplní.
Formu s těstem vložte do igelitového pytle a při pokojové teplotě nechte ještě 2-3 hodiny kynout. Mělo by vykynout k okraji formy.
Formu s těstem vložte do studené trouby a zapněte ji na 210°C. Chléb pečte přibližně 40 minut. Propečení zkouším vpichovým teploměrem. Vnitřní teplota by měla být nad 90 °C, já mám radši nad 95°C.
Pečený chléb vyklopte z formy. Pokud se vám bude zdát světlý, můžete ho dopéct na plechu bez formy. Hotový chléb nechte vychladnout na mřížce a krájejte ideálně až druhý den (při krájení teplého chleba se chléb může začít lepit na nůž, mám vyzkoušeno, že do druhého dne se chléb pěkně usadí, není hutný a nelepí se).
Žádné komentáře :
Okomentovat