15 ledna 2020

ŠPALDOVÝ CHLÉB


Peče se ve formě a díky tomu se snad nemůže nepovést. Moje forma má rozměry 31x10x7cm na výšku a na tohle množství těsta je to tak akorát, ale mohla by být i o fous větší. Párkrát už mi těsto trochu uteklo, ale nevadí, to na chuť vůbec nemá vliv :)

Ingredience:

700 ml teplé vody
1 lžíce sušeného droždí (=7g nebo1 sáček)
1 lžíce cukru
1 lžíce oleje (např.řepkový)
1 lžíce octa (běžný kvasný ocet)
700 g hladké špaldové mouky
1 zarovnaná lžíce soli
1 lžíce chia semínek
1 lžíce lněných semínek
3 lžíce slunečnicových semínek
3 lžíce drcených konopných semínek

Postup:

  • V míse smíchejte vodu+droždí+cukr. Nechte 10 minut odstát.
  • Po deseti minutách přidejte ostatní ingredience: ocet, olej, mouku, sůl a semínka.
  • Vypracujte těsto a nechte ho zakryté 40 minut kynout na teplém místě.
  • Připravte si formu na pečení. I když mám nepřilnavou, stejně do ní vždy vložím pruh pečícího papíru, který nechám delší přečnívat přes okraje formy. Chléb se díky tomu z formy lépe vyndavá.
  • Těsto po čtyřiceti minutách přendejte do formy a nechte ještě 30 minut kynout.
  • Troubu rozehřejte na 175°C. Chléb pečte přibližně 50 minut. Po upečení musí mít při poklepání dutý zvuk.










Žádné komentáře :

Okomentovat