Moje nejoblíbenější cukroví je to, kde je co nejvíc vlašáků. Zdenda zase miluje pusinky, Pavlovy a vůbec všechen pečený sníh. Takže tohle je pro nás dokonalé cukroví :)
Ingredience:
1 plech
Těsto:
220 g jemně mletých vlašských ořechů
180 g cukru moučka
1 bílek
Poleva:
1 bílek
100 g cukru moučka
šťáva z 0,5 citrónu
Poleva nejspíš zbyde, ale dá se dobře použít třeba na zdobení perníčků:)
Postup:
- V míse smíchejte ořechy, cukr a bílek a vypracujte těsto.
- Těsto je lepivější, takže ideální způsob jak ho vyválet je připravit si 2 pečící papíry o velikosti plechu na pečení. Těsto položte na pečící papír, pokud se opravdu hodně lepí, můžete ho lehce poprášit moučkovým cukrem. Těsto přikryjte druhým kusem pečícího papíru a mezi papíry ho vyválejte do placky zhruba 2-3 mm tenké.
- Připravte polevu. Vyšlehejte bílek s cukrem a citrónovou šťávou do tuha, až se budou tvořit špičky.
- Troubu zapněte na 175°C.
- Placku rádýlkem rozkrájejte na obdelníky asi 1,5x5cm, nechte je u sebe. Celou placku potřete polevou tak, aby neprosvítalo nikde těsto.
- Jednotlivé natřené kousky opatrně přenášejte na plech vyložený pečícím papírem.
- Vložte do rozehřáté trouby. Pečte 5 minut na 175°C a teplotu v troubě snižte na 80°C. Dosušte 45 minut.
- Pozor na připálení bílkové polevy. Než se teplota sníží na 80°C je potřeba je hlídat a troubu v případě potřeby odvětrat.
Žádné komentáře :
Okomentovat