Tradiční ořechové rohlíčky podle receptu mojí babičky. V posledních letech jsou svatomartinské, ale u nás se vždycky pekly na každou oslavu po celý rok.
Ingredience:
na 32 rohlíčků
Těsto:
450 g hladké mouky
250 g másla
150 ml smetany ke šlehání
4 žloutky
2 lžíce cukru moučka
Náplň:
170g (mletých) vlašských ořechů
100 g cukru moučka
špetka mleté vanilky (nebo van.ex.)
2 bílky
+ rozšlehané vajíčko na potření
+ moučkový cukr na pocukrování
Postup:
- Všechny ingredience na těsto vložte do mísy a ručně nebo robotem vypracujte hladké těsto.
- Těsto zabalte do potravinářské fólie a nechte nejméně 30 minut odpočívat v lednici.
- Mezitím připravte náplň. Vlašské ořechy namelte, přidejte k nim vanilku a cukr a promíchejte. Přidejte bílky a promíchejte. Vznikne hustší ořechová náplň.
- Těsto rozdělte na 5 dílů. Pokud nemáte odhad a chcete mít všechny díly stejně velké, můžete je zvážit. Z uvedeného množství rozdělíte těsto na 5 přibližně 190-ti gramových kousků.
- Každý díl těsta uválejte rukou do koule a kouli těsta válečkem rozválejte na přibližně 21 cm širokou placku. Nožem rozřezejte na 6 dílů.
- Každý trojúhelník těsta potřete na rovných stranách rozšlehaným vejcem. Na širokou stranu dejte kousek náplně a směrem ke špičce zarolujte.
- Každý rohlíček potřete rozšlehaným vejcem a pečte na 180°C přibližně 15 minut.
- Hotové rohlíčky pocukrujte moučkovým cukrem.
Teda Pavli u Vas je pořád co objevovat 👍. Máte to moc pěkně uspořádané a samé dobroty❤️. Irca
OdpovědětVymazatMoc děkuju :-)
OdpovědětVymazatPavlinko teď jsem je upekla podle Vás a jsou zatím NEJ👍👍
OdpovědětVymazatMoc děkuji, to mám radost :)
Vymazat