Dort, co vypadá jako meloun!
Letos nahrávám recept trošku s křížkem po funuse, protože tenhle dortík se hodí na letní oslavy. Ale proč si neupéct meloun i na podzim :)
Formu na dort můžete použít i menší, jen vrstvy budou silnější, ale vůbec to nevadí.
Ingredience
1 dortová forma 28 cm
250 g čerstvého baby špenátu (=2 vaničky)
2 vejce L
90 g cukru
130 ml oleje
200 g polohrubé mouky
2 lžičky prášku do pečiva
1 lžička citrónové kůry
+ na promazání meruňková marmeláda
+ čokoláda nebo čokoládové pecky na ozdobu
Krém:
125 ml smetany ke šlehání
250 g mascarpone
2 lžíce cukru moučka
Poleva:
2 sáčky červeného želé
500 ml vody
6 lžic červené šťávy - sirupu (např.malinového nebo rybízového)
Postup:
- Baby špenát v mixéru rozmixujte úplně dohladka.
- Vejce s cukrem vyšlehejte do světlé pěny a pomaličku k nim přilévejte olej a stále šlehejte.
- Přidejte rozmixovaný špenát a citrónovou kůru a promíchejte.
- Do směsi přidejte mouku promíchanou s práškem do pečiva a promíchejte.
- Těsto nalijte do formy vyložené pečícím papírem a pečte na 170°C asi 25 minut. Propečení zkoušejte špejlí, těsto se na špejli nesmí lepit.
- Upečený korpus nechte vychladnout.
- Krém: Všechny ingredience na krém vložte do nádoby a vyšlehejte je do husta.
- Želé uvařte podle návodu. Já místo cukru přidávám sirup, želé nejen osladí, ale i ochutí.
- Korpus rozřízněte a potřete marmeládou. Spojte a vraťte do dortové formy. Potřete krémem a dejte vychladit do lednice.
- Na povrch krému buď rozmístěte čokoládové pecky a pokud pecky nemáte (jako já), stačí rozpustit trochu čokolády. Čokoládu nakapejte na krém a špejlí kapky protáhněte do tvaru pecky a chvilku počkejte, až čokoláda zatuhne.
- Nakonec celý povrch zalijte želé a opět nechte v lednici ztuhnout.
to je nádhera, jako živý, děti se zblázní radostí...Bude to zimní meloun...a letní necháme tak, jak je...úúúúžasný nápad, díky!!!! Nelly s :O)))))
OdpovědětVymazat