Variace na tradiční švédské skořicové rolky, ale bez polevy a navíc s jablky a vlašskými ořechy. Takže pokud chcete zkusit tradiční švédský recept, tady ho nenajdete.
Na zahradě jsem sebrala pár spadlých jablek, vylouskala hrst loňských ořechů a zadělala těsto.
Mimochodem, myslím, že kdybych měla vybrat koření, které v naší kuchyni mizí nejrychleji, bude to určitě skořice!
remoska průměr 30 cm
17 šneků výšky 3 cm (3 cm před nakynutím)
Těsto:
400 g hladké mouky
0/5 kostky droždí (nebo 1 sáček sušeného droždí)
50 g cukru krupice
1/2 lžičky skořice
250 ml mléka
80 g rozpuštěného másla
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
Hrst vlašských oříšků
Hrst vlašských oříšků
Náplň:
80 g rozpuštěného másla
60 g cukru krupice
1 lžíce skořice
2 menší jablka
+ vajíčko na potření a cukr krupice na posypání
Postup:
- Mléko ohřejte na přibližně 37°C. Bez teploměru to poznáte tak, že když do mléka ponoříte prst, nebudete cítit ani horké ani studené. Trochu mléka odlijte do hrnku, přidejte lžičku cukru a sušené droždí, rozmíchejte a nechte droždí přibližně 15 minut aktivovat. To samé udělejte i pokud použijete čerstvé droždí.
- Do mísy vsypte mouku, cukr, skořici a citrónovou kůru. Vše dobře promíchejte.
- Rozpusťte máslo. Do mísy k mouce přilijte zbylé mléko, rozpuštěné máslo a v mléce namočené droždí. Vypracujte těsto a nechte ho 30 minut odpočinout v chladu (zabalené ve folii nebo v sáčku).
- Na náplň rozpusťte máslo, přidejte do něj cukr a skořici a promíchejte. Vznikne z toho taková skořicová kašička. Do misky nastrouhejte na hrubém struhadle jablka.
- Těsto rozválejte na obdelník vysoký přibližně 0,5 cm. Potřete až do krajů skořicovou kašičkou a rovnoměrně posypejte jablky a posekanými ořechy. Zarolujte jako klasickou roládu.
- Roládu nakrájejte na přibližně 3 cm široká kolečka a ty poskládejte do remosky nebo na pekáček. Neskládejte je úplně na těsno vedle sebe, ale nechte jim ještě trochu prostoru pro nakynutí.
- Pekáček nebo remosku plnou šneků nechte 30 minut kynout. Vykynuté šneky potřete rozšlehaným vejcem a posypejte krupicovým cukrem. Pečte v remosce přibližně 25-30 minut do zlatova a v troubě na 175°C také asi 30 minut.
Dobrý den,
OdpovědětVymazatrecept mě moc láká, ale potřebuju se zeptat, zda opravdu to těsto nenechávat kynout. Děkuji Jana
Dobrý den, těsto odpočívá 30 minut v lednici a pak 30 minut kyne v remosce, jak je v receptu :). Ve vypnuté remosce, jen tam kyne, ale už jsou z něj umotaní ty šneci, takže kynou už šneci. Remosku zapnout až pak :) Pokud pečete v troubě, tak nechat 30 minut v pekáčku a pak dát do trouby. Ať se povedou!
VymazatPokud chcete s delším kynutím, mám tady ještě jeden recept. Na fotce bez polevy, ale tyhle jsem dělala na podzim často i s tou polevou a pekáček vždycky hned zmizel :)) : http://www.bistro32.cz/2021/12/skoricovi-sneci.html
Vymazat