Letos jsme si na chalupu vzali docela dost mořských potvor a tak se tady chvílema máme skoro jak u moře.
Dnes jsme si udělali chorvatskou klasiku, olihně na grilu.
Ingredience:
2 porce
300 g olihní
olivový olej
sůl
Na zálivku:
2 plné lžíce posekané hladkolisté petrželky
2 prolisované stroužky česneku
šťáva z půlky citrónu
chilli podle chuti
5 lžic olivového oleje
Postup:
- Olihně očistěte. Většinou koupíte olihně "čištěné", ale v každé ještě zapátrejte prstem a nejspíš najdete něco, co vypadá jako kousek průhledného plastu a je potřeba to z olihně vyndat, je to zbytek kosti (viz. fotky dole).
- Tělo olihně nařezejte na proužky, ale nedokrajujte, chceme, aby zůstala celá.
- Osolte, pokapejte olivovým olejem a nechte chvilku odpočinout v lednici. Takto si olihně můžete připravit před grilováním i několik hodin dopředu.
- Zálivku připravíte jednoduše smícháním všech surovin. Chilli přidejte podle vlastní chuti a pálivosti použité papričky. Můžete použít sušené drcené chilli, ale i čerstvé.
- Olihně grilujte nejlépe na grilovacím tácku nebo hodně husté mřížce 15-20 minut do zlata.
- Hotové olihně přendejte na talíř a promíchejte se zálivkou.
- Podávejte s rajčatovým salátem, bramborami nebo blitvou, která se k olihním skvěle hodí.
Žádné komentáře :
Okomentovat