Neznám nikoho, kdo by neměl rád bábovku. Je dost slavnostní, ale zároveň i klasická a na starý stůl na chalupě zapadne líp než kdejaká makronka.
A když je léto, proč do ní nepřidat několik hrstí borůvek:)
Recept je na velkou bábovkovou formu o průměru 27 cm a výšky 17 cm. I tak bylo po upečení těsto jen do 2/3 formy.
Ingredience:
600 g polohrubé mouky
300 ml šlehačky (31%)
250 g cukru
250 g cukru
6 vajec
1 prášek do pečiva
borůvky (asi 3-4 hrsti)
+máslo a mouka na vymazání a vysypání formy
Postup:
- Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte společně s cukrem do světlé pěny a poté k nim přimíchejte šlehačku.
- Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přimíchejte žloutky s cukrem a se smetanou a nakonec pomalu sníh z bílků.
- Bábovkovou formu vymazejte máslem a vysypejte strouhankou. Vlijte 2/3 těsta a přidejte borůvky. Nemusíte šetřit a pěkně jimi těsto posypejte. Na borůvky nalijte zbytek těsta.
- Pečte na 170°C přibližně hodinu. Propečení zkoušejte špejlí. Těsto se na ní nesmí lepit.
Žádné komentáře :
Okomentovat