23 srpna 2019

ŠLEHAČKOVÁ BÁBOVKA S BORŮVKAMI



Neznám nikoho, kdo by neměl rád bábovku. Je dost slavnostní, ale zároveň i klasická a na starý stůl na chalupě zapadne líp než kdejaká makronka.
A když je léto, proč do ní nepřidat několik hrstí borůvek:)

Recept je na velkou bábovkovou formu o průměru 27 cm a výšky 17 cm. I tak bylo po upečení těsto jen do 2/3 formy.

Ingredience:

600 g polohrubé mouky
300 ml šlehačky (31%)
250 g cukru
6 vajec
1 prášek do pečiva 
borůvky (asi 3-4 hrsti)

+máslo a mouka na vymazání a vysypání formy

Postup:

  • Vejce rozdělte na bílky a žloutky. Z bílků ušlehejte sníh. Žloutky vyšlehejte společně s cukrem do světlé pěny a poté k nim přimíchejte šlehačku.
  • Mouku smíchejte s práškem do pečiva. Přimíchejte žloutky s cukrem a se smetanou a nakonec pomalu sníh z bílků.
  • Bábovkovou formu vymazejte máslem a vysypejte strouhankou. Vlijte 2/3 těsta a přidejte borůvky. Nemusíte šetřit a pěkně jimi těsto posypejte. Na borůvky nalijte zbytek těsta.
  • Pečte na 170°C přibližně hodinu. Propečení zkoušejte špejlí. Těsto se na ní nesmí lepit.

Žádné komentáře :

Okomentovat