Koprovku dělám na dva způsoby. Ten první je s masem a zeleninou, pěkně pomalu pečeným a taky s knedlíkem. To je Zdendova koprovka. Tu ale dělám na podzim nebo v zimě. V létě dělám tuhle rychlou verzi. Ta je zase moje oblíbená.
Nezapomeňte do omáčky při vaření přidat stonky kopru. Většina lidí je vyhazuje, ale koprovce dodají fakt pořádně koprovou chuť a vůni. Vyhodit je by byla hrozná škoda!
Vajíčka máme čerstvá, od sousedů. Kdo někdy loupal skořápku z čerstvých vajec ví, že to moc dobře nejde. Ale ta chuť! (tímto omluvte vzhled vajíček na fotce :))
Jelikož má na chuť koprovky každý vlastní názor, na konci receptu je psáno doladění octem, cukrem nebo solí. Recept jsem ale napsala tak, jak ho dělám já. To znamená 1 lžíce octa bez cukru.
Ingredience:
4 porce
50 g másla
50 g hladké mouky
1 litr vývaru
1 plná hrst posekaného kopru - svazek (+ stonky)
200 ml smetany 31%
sůl
pepř
ocet 8%
Brambory nejlépe vařené ve slupce a oloupané
4-8 vajec podle chuti 1-2 na porci
Postup:
- Kopr odrhněte ze stonků a posekejte najemno. Stonky dejte stranou, budou potřeba.
- V rendlíku rozehřejte máslo a vsypte mouku. Za stálého míchání vznikne po 2 minutách světlá jíška.
- Pomalu po částech začněte přidávat vývar a stále metličkou dobře promíchávejte.
- Osolte (pokud jste použili nesolený vývar) a přidejte všechny stonky kopru. Na mírném plameni vařte 30 minut.
- Po půl hodině z omáčky vyndejte všechny koprové stonky a vlijte smetanu. Vypněte sporák a do omáčky přidejte nasekaný kopr.
- Přidejte 1 lžíci octa a promíchejte.
- Ochutnejte a podle chuti dolaďte octem, případně cukrem nebo solí podle vlastní chuti.
- Koprovku podávejte s vajíčkem a bramborem.
Toto jedlo milujem - ako jediná v rodine. Neviem variť pre jedného, takže sa vždy poriadne prejem.
OdpovědětVymazatTo znám z práce, vždycky mi u koprovky všichni řeknou, že by jim to doma nikdo nejedl. Ale naštěstí doma ji máme moc rádi :))) A Vy si ji aspoň pořádně užijete, když pro sebe máte celý hrnec :-)
Vymazat