Tradiční masopustní cukroví, ale často se dělá i na Velikonoce.
Ingredience:
300 g hladké mouky
1 lžička prášku do pečiva
špetka soli
nastrouhaná kůra z 1 citrónu
50 g změklého másla
4 lžíce mléka
2 lžíce tuzemáku
1 žloutek
olej na smažení
na obalení skořicový cukr (smíchat moučkový cukr se skořicí)
Postup:
- Ze všech ingrediencí uhněťte hladké těsto. Zabalte do fólie a minimálně 30 minut nechte odpočívat v lednici.
- Z těsta vyválejte přibližně 1,5 mm silnou placku a rádýlkem nakrájejte na obdélníčky. Každý nožem prořízněte do křížku.
- Smažte v rozpáleném oleji do zlatova - pozor, jde to opravdu rychle.
- Hotové milosti poskládejte na kuchyňský papír nebo ubrousek, ať odsaje přebytečný olej a pak pocukrujte skořicovým cukrem.
Tipy:
Tvar milostí - někdo dělá obdelníčky se třemi zářezy, někdo bez zářezu, já dělám křížek. Někdo vykrajuje těsto vykrajovátkem, někdo dělá z těsta kroucánky...možností je hodně.
Milosti se v cukru většinou obalují. Horké pečivo na sebe vždy nabalí silnou vrstvu cukru a to je na nás moc sladké, milosti (stejně jako třeba vanilkové rohlíčky) jen cukruji. Ale záleží na chuti. Když má někdo rád extrémně sladké, můžete v cukru i obalovat.
Milosti se většinou obalují jenom v cukru. Skořicový cukr je ale o hodně lepší, zkuste to :)
Žádné komentáře :
Okomentovat